OPINIE Mihai Curteanu. Va răspunde cineva de dispariția Clujana?

Editoriale Slider

Unul dintre ultimile branduri clujene, fabrica de încălțăminte Clujana dispare dupa 111 ani ani de activitate, dispare la fel cum au dispărut, ca fiind „neprofitabile”, și celălalte branduri clujene.

De exemplu Feleacul, Ursus, fabrica de mobilă Libertatea, Flacăra sau brânza de Năsal, care era de o calitate excepțională și extrem de apreciată peste tot în lume.

Nu exista casă în Cluj sub acoperișul căreia să nu se consume produse de la Napolact, să nu fie cel puțin o piesă de mobilier fabricată de Libertatea, sau să nu existe o piesă vestimentară marca Flacăra, iar iernile grele erau tot timpul trecute cu ghetele marca Clujana.

Aceste branduri au fost vândute ca neprofitabile către investitori privați care unii dintre ei au dezvoltat proiecte imobiliare alții le-au revândut imediat către companii străine obținând un profit fabulos totul după rețeta privatizărilor postdecembriste.

Marea durere este ca toate aceste fabrici aveau o tradiție fiind pe deplin funcționale și profitabile.

De exemplu, Libertatea a fost fondată în 1870 având ca obiect de activitate producția de piane vieneze, iar cel care a pus bazele a fost mesterul vienez de piane Franz Triska, ajungând astfel într-un final o forță pe piața de profil recunoscută fiind peste tot în lume.

Clujana a fost înființată în anul 1911 de familia Renner, sub denumirea de Fabrica de Piele Frații Renner & Co, iar după primul război mondial a devenit societate pe acțiuni, schimbându-și denumirea în Dermata, devenind ulterior cea mai mare fabrică de încălțăminte din România. În anii 80 fabrica ajunge cea mai mare de acest gen din estul Europei, având peste 8.000 de angajați, iar produsele fabricate de meșterii de la Clujana au fost foarte apreciate și căutate în lume datorită calității lor.

Clujana devenea astfel un brand recunoscut la nivel mondial.

Ei bine, într-un final am reușit să distrugem tot, cam tot ce era funcțional, cam tot ceea ce aveam ca obligație să lăsăm pe mai departe urmașilor noștri la fel cum au făcut predecesorii noștri.

A răspuns cineva sau va răspunde cineva pentru aceste nenorociri, cu siguranță nu, un lucru fiind cert de suferit am suferit noi și vom suferi noi.

Mihai Curteanu, comunicator politic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *