Orban: Neacceptarea României în Schengen reprezintă un eşec major al actualei coaliţii PSD-PNL-UDMR şi al preşedintelui Klaus Iohannis

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat că neacceptarea României în Spaţiul Schengen reprezintă un eşec major al actualei coaliţii PSD-PNL-UDMR şi al preşedintelui Klaus Iohannis.

Ludovic Orban a transmis, joi, pe pagina sa de Facebook, că opoziţia Austriei nu a fost anticipată de diplomaţii români, iar cea a Olandei este datorată faptului că România a rămas cuplată de Bulgaria la votul de aderare. 
 
“Neacceptarea României în Schengen reprezintă un eşec major al actualei coaliţii PSD-PNL-UDMR şi, mai ales, un eşec impardonabil al celui care ar trebui să conducă politica externă a ţării, preşedintele Iohannis. Astăzi, două ţări au votat împotrivă: Austria şi Olanda. Prima a votat în mod explicit împotriva României, a doua a votat contra pentru că România era la pachet cu Bulgaria. Opoziţia Austriei a surprins complet oficialii români şi reprezintă o schimbare de poziţie care nu a fost anticipată de diriguitorii diplomaţiei româneşti, care au reacţionat tardiv şi stângaci. Opoziţia Olandei se datorează deciziei lui Iohannis de a rămâne cuplaţi de Bulgaria la votul de aderare la Spaţiul Schengen, deşi se ştia că Olanda nu va vota aderarea Bulgariei, deci nici a României”, a declarat Ludovic Orban.
 

El consideră că este necesară o analiză a greşelilor comise şi o regândire a strategiei de aderare la Schengen. 
 
“Susţin şi eu categoric că nici Austria, nici Olanda nu au niciun temei serios pentru votul lor împotrivă. Dar votul lor împotrivă este şi rezultatul unei acţiuni ineficiente a conducătorilor diplomaţiei româneşti. Este momentul asumării publice a acestui eşec de către coaliţia de guvernare. De asemenea, cineva trebuie să plătească pentru acest eşec. Simpla aruncare a oprobiului public asupra statelor care au votat împotriva aderării României nu ne foloseşte la nimic. Este necesară o analiză serioasă a greşelilor comise şi o regândire a strategiei de aderare la Schengen. Nu trebuie exclusă nici posibilitatea de a ataca la CJUE decizia. Este dreptul românilor să circule liber în Uniunea Europeană şi obligaţia autorităţilor publice din România de a obţine acest drept pentru cetăţenii români, drept garantat de Tratatele UE”, a precizat liderul Forţei Dreptei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *