Dumitru Buzatu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Politica nationala Slider

Dumitru Buzatu a ajuns sâmbătă la Tribunalul Vaslui, în faţa magistraţilor, care au decis arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile, după ce a fost prins în flagrant cu o mită de peste un milion de lei, conform News.ro.

Tribunalul Vaslui a decis sâmbătă seara arestarea preventivă a preşedinteului Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, pentru 30 de zile, după ce a fost prins în flagrant cu o mită de peste un milion de lei. 

Tribunalul Vaslui a transmis oficial că a admis propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Iaşi.
 
”Dispune arestarea preventivă a inculpatului BUZATU DUMITRU,  cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită prev. de art. 6 şi art. 7 lit. a din legea 78/2000 rap. la art. 289 alin.1 C.pen, pe o perioadă de 30 de zile începând cu data de 24.09.2023 până la 23.10.2023, inclusiv. Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă. În baza art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Constată că inculpatul a fost asistat de apărătorii aleşi Cu drept de contesta?ie în termen de 48 ore de la pronunţare pentru inculpat şi de la comunicare pentru Direc?iei Na?ionale Anticorup?ie, Serviciul Teritorial Iaşi. Pronunţată în Camera de consiliu, azi, 23.09.2023”, se arată în anunţul Tribunalului Vaslui. 
 
Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui Dumitru Buzatu a fost reţinut pentru 24 de ore, după ce a fost prins în flagrant cu o mită de peste un milion de lei. Decizia a fost luată sâmbătă dimineaţă, după ce Buzatu a fost audiat timp de mai multe ore la DNA Iaşi.

Conform DNA, Buzatu a solicitat unui om de afaceri 10% din valoarea unui contrac pe care acesta îl încheiase cu CJ Vaslui.

Încă o persoană a fost reţinută sâmbătă în dosarul mitei luate de preşedintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu, un expert, acuzat şi el de luare de mită, dar şi de trafic de influenţă.

Acesta ar fi primit de la omul de afaceri care este martor în dosar suma de 714.000 de lei pentru a întocmi un raport de expertiză privind lucrări de modernizare a drumurilor executate de firma acestuia, raport care să contrazică propriul rapoirt realizat anterior în baza unui contract cu Consiliul Judeţean şi care nu corespundea realităţii din teren.

Raportul era necesar, după ce între Dumitru Buzatu ăi omul de afaceri au apărut divergenţe în legătură cu plata lucrărilor şi implicit cu cuantumul mitei care trebuia remisă lui Buzatu. De asemenea, expertul i-a mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factori de decizie din CJ Vaslui pentru a-i achita facturile pentru lucrările executate. Dumitru Buzatu a fost deja reţinut în acest dosar.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat sâmbătă, după şedinţa Biroului Permanent Naţional, că preşedintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu – reţinut de DNA pentru o mită de peste 1 milion de lei – a fost exclus din PSD, iar fiul acestuia, Tudor Buzatu, a demisionat din funcţia de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului. De asemenea, soţia lui Dumitru Buzatu, senatoarea PSD Gabriela Creţu, a fost suspendată din partid.

Filmul flagrantului în urma căruia Dumitru Buzatu a fost prins primind mită – Buzatu era cu maşina Consiliului Judeţean. El a primit personal valiza în care se afla mita şi a fost oprit la două ore de la primirea banilor

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în flagrant de DNA după ce primise 1,25 de milioane lei mită, a primit personal banii marcaţi de DNA şi aflaţi într-o valiză. El a pus valiza în portbagajul unui autoturism al instituţiei, fiind prins două ore mai târziu.

„La orele 17.15, (…..) şi Buzatu Dumitru s-au ridicat de la masă şi s-au deplasat către autoturismele marca (…..) şi marca (…..). Buzatu Dumitru a mers la portbagajul (…..), iar (…..) la autoturismul (…..), unde a deschis uşa stânga spate şi a luat de pe banchetă o geantă maro pusă la dispoziţie de către Direcţia Naţională Anticorupţie, în care se afla suma de 1.250.000 de lei. Buzatu Dumitru a deschis portbagajul (…..), (…..) a mers către el, i-a întins geanta cu banii, Buzatu Dumitru a luat-o, a pus-o în portbagaj, după care l-a închis”, se arată în documentele DNA. 
Şeful CJ Vaslui a fost oprit aproape două ore mai târziu, având banii în maşina Consiliului Judeţean. 
 
 

„ Ulterior, la data de 22.09.2023, în jurul orelor 19.12, autoturismul (…..) cu nr. de înmatriculare (…..) utilizat de către Consiliul Judeţean Vaslui a fost oprit la ieşirea din ferma (…..), în autoturism fiind identificat numitul BUZATU Dumitru însoţit de un conducător auto angajat al Consiliului Judeţean Vaslui. Procedând la efectuarea percheziţiei auto, în portbagajul autoturismului, în partea stângă, a fost identificată o geantă de culoare maro, după cercetarea acesteia putându-se constata faptul că în această geantă se află o sumă de bani în lei, respectiva sumă era compusă din bancnote cu cupiura de 500 de lei”, se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă întocmit de DNA în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Vaslui. 

 
Buzatu primise 2500 de bancnote de câte 500 de lei, marcate de către anchetatori pentru realizarea flagrantului. Banii primiţi drept mită erau pentru un contract din fonduri europene.
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *