Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI și profesor la UBB este acuzat de autoplagiat

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Istoricul Adrian Ivan, rectorul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul“ a SRI, care predă și la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj ( din 2008), este acuzat de autoplagiat.

Cotidianul Libertatea a descoperit 832 de pagini copiate în cinci volume. Libertatea a analizat toate cele cinci cărţi pe care rectorul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul“ a SRI, Adrian Ivan, susţine că le-a scris singur. Ele sunt despre Uniunea Europeană.

Adrian Ivan mai spune că nu vede care este problema cu autoplagiatul: „Sunt lucruri care sunt comune. Eu n-am ascuns niciodată că am continuat idei de la o lucrare la alta. Deci, astea sunt evidente. Adică, nu cred că asta împietează asupra valorii cărţii. De multe ori sunt citate din mine, din foarte multe lucrări pe care le-am făcut. Nu vorbim aici de autoplagiat. Sunt lucruri pe care mi le-am asumat, pe care le-am susţinut întotdeauna, pe care le-am predat, sunt profesor de integrare europeană de foarte mulţi ani, sunt profesor Jean Monnet, deci nu văd unde este acum problema cu autoplagiatul. Îmi aparţin, sunt lucruri pe care le-am susţinut de foarte multe ori”. 

 

Investigația Libertatea este AICI

Adrian Ivan este universitarul care a coordonat doctoratul lui Lucian Bode. În vârstă de 54 de ani, Ivan conduce Academia SRI. El predă și la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj din 2008, iar din anul următor conduce doctorate la Facultatea de Istorie și Filosofie a aceleiaşi universități. Ivan a înființat şi o școală doctorală în facultate – Şcoala Doctorală de Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate.  Printre tezele coordonate aici s-a numărat şi cea a fostului ministru Lucian Bode. În toamna lui 2022, liberalul a fost în centrul unui caz de plagiat, după ce jurnalista Emilia Șercan a arătat că aproape 20% din teza lui e copiată. 

Profesorul Ivan l-a susţinut pe fostul său student pe tot parcursul crizei plagiatului: a criticat demersul jurnalistic al Emiliei Șercan şi a încercat să oprească analizarea tezei de către UBB.

A făcut asta nu doar din postura de profesor la UBB, ci și din cea de rector al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul“, post pe care îl ocupă din 2017, an în care a devenit, din civil, direct comandant de unitate.  Ivan este, de șase ani, comandantul Unităţii Militare 0418  Instituţia pe care o conduce Ivan la SRI e responsabilă cu formarea ofiţerilor de informaţii atât pentru serviciul secret, cât şi pentru celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale.  În limbaj militar, Academia este unitatea cu indicativul 0418, structură aflată în componenţa Serviciului Român de Informaţii. Pe scurt, Academia SRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *