„Slava Ukraini”, un documentar eveniment realizat de Bernard Henry Levi în inima conflictului din Ucraina, la TVR Info

Politica externa Slider

Filmul „Slava Ukraini”, realizat de renumitul filozof Bernard-Henri Lévy, o frescă realistă a ororilor războiului ce documentează distrugerile din a doua jumătate a anului 2022, cu ajutorul mărturiilor soldaţilor şi civililor, este difuzat, sâmbătă, de la ora 21.00, de TVR Info.

La un an de la începerea războiului din Ucraina, filozoful şi intelectualul francez Bernard-Henri Lévy ne duce în miezul conflictului, prin intermediul acestui jurnal de război realizat în a doua jumătate a anului 2022. De la Harkov, în Donbas şi până la Herson, documentarul prezintă ravagiile cauzate de război prin mărturiile soldaţilor, cronicile frontului şi portretele civililor şi ne împărtăşeşte lupta poporului ucrainean.

„Acesta nu este un documentar despre jurnalism. Nu este nici un film istoric sau de arhivă. Este un film cu o poziţie clară, un documentar manifest, filmat chiar în locul de desfăşurare a unui război care devastează graniţa Europei. Un război al cărui rezultat va determina viitorul nostru şi al generaţiilor care urmează. Este un film căruia i-am dedicat câteva luni din viaţa noastră: am mers pe teren cu apărătorii Ucrainei şi cu civili bombardaţi, un teren masacrat, terorizat. În ciuda încrederii noastre în victoria finală a Ucrainei, am fost copleşiţi de furie şi tristeţe.Echipa mea şi cu mine am vrut să fim martori ai acestei realităţi”, a mărturisit Bernard-Henri Lévy.

Documentarul „spune povestea adevărată a unui război fără echivalent în ultimele trei sferturi de secol, un război în care am încercat să fim martori cu ochii limpezi”, aşa cum punctează autorul său, Bernard-Henri Lévy şi cuprinde tot ce echipa de realizare a experimentat: evenimente mari şi mici, riscuri, emoţii, reacţii, relatări ale supravieţuitorilor, doliu, rapoarte de pe front şi din oraşe bombardate, portrete, chipuri de ucraineni neînfricaţi.

Filmul îl urmăreşte pe Lévy pe teren din primele zile ale extraordinarei contraofensive ucrainene în timpul eliberării oraşului Herson, apoi călătoreşte în toată ţara, împreună cu forţele speciale ucrainene şi filmează la Bahmut, Lyman, Harkov. În documentar sunt incluse imagini ale solidarităţii cu cetăţenii Kievului în timpul oribilelor atacuri asupra infrastructurii civile, filmări ale evacuării civililor din Donbas sau secvenţe cu militarii în acţiune lângă centrala nucleară Zaporojie.

 

 

Echipa de realizare a documentarului include şase persoane: autorul – Bernard-Henri Lévy; co-realizatorul Marc Roussel; doi operatori: Olivier Jacquin şi Yaroslav Prokopenko; vechiul prieten al realizatorului, Gilles Hertzog; François Margolin – producătorul cu care Lévy colaborează de mult timp. Lor li s-a alăturat îngerul păzitor al echipei, care a devenit, de altfel, prietenul acesteia, Serge Osipenko.

Bernard-Henri Lévy este un filozof, regizor, activist francez şi autor a peste 45 de cărţi şi 8 filme. Născut în 1948, Lévy a fost unul dintre pionierii mişcării „Noilor filozofi” şi unul dintre cei mai importanţi intelectuali din Occident, apărând democraţia şi umanismul împotriva totalitarismului şi fascismului. Printre recentele sale cărţi publicate amintim: The Will to See: Dispatches from a World of Misery and Hope (2021), The Virus in the Age of Madness (2020), The Empire and the Five Kings (2019) şi American Vertigo, Travelling America, in the Footsteps of Tocqueville (2005). El este cel care a mers pe urmele reporterului Wall Street Journal, Daniel Pearl, ucis în Pakistan, pentru a scrie cartea Who Killed Daniel Pearl? (2003). De la invazia din 24 februarie şi începutul efectiv al acestui lung război, în 2014, Bernard-Henri Lévy a călătorit în Ucraina pentru a fi alături de poporul ucrainean. S-a adresat sutelor de mii de oameni la Maidan în 2014, a reprezentat preşedintele Franţei la comemorările Babi Yar, l-a întâlnit pe Zelensky înainte de a deveni Preşedinte, s-a înrolat alături de trupe în 2020 şi a finalizat un prim documentar TV cu durata de o oră, numit De ce Ucraina?, în primăvara anului 2022. Acest film a fost proiectat la Organizaţia Naţiunilor Unite în octombrie 2022, sub auspiciile misiunilor franceze şi ucrainene la ONU. Noul său film, „Slava Ukraini”, a fost lansat la nivel naţional în SUA pe 5 mai 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *