ONU anunţă că peste 400.000 de persoane sunt strămutate în Gaza şi are nevoie de 300 milioane de dolari

Politica externa Slider

Biroul umanitar al ONU (OCHA) a declarat vineri dimineaţa că peste 400.000 de persoane şi-au părăsit casele în Fâşia Gaza şi 23 de lucrători umanitari au fost ucişi de la începutul loviturilor de represalii israeliene ca răspuns la incursiunea mortală a Hamas în Israel, relatează Reuters citat de News.ro.

Agenţia a lansat un apel umanitar, spunând că are nevoie de 294 de milioane de dolari pentru a ajuta aproximativ 1,3 milioane de persoane din Gaza şi Cisiordania. Aproape jumătate din sumă este necesară pentru ajutor alimentar, deoarece proviziile s-au epuizat.

„Deplasările în masă continuă. În Fâşia Gaza, numărul cumulat al persoanelor strămutate în interior a crescut cu 25% în ultimele 24 de ore, depăşind acum 423.000 de oameni, dintre care peste două treimi se adăpostesc în şcolile UNRWA”, a declarat OCHA, referindu-se la agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni.

 

OCHA a precizat totodată că 23 de lucrători umanitari au fost ucişi până în prezent de la sfârşitul săptămânii trecute, inclusiv 11 lucrători din domeniul sănătăţii şi 12 angajaţi ai UNRWA.

Armata israeliană a cerut vineri tuturor civililor din oraşul Gaza, cu o populaţie de peste 1 milion de locuitori, să se mute în sud în termen de 24 de ore, în timp ce a adus tancuri în apropierea Fâşiei Gaza înaintea unei invazii terestre aşteptate.

„Acum este timp de război”, a declarat joi ministrul apărării Yoav Gallant, în timp ce avioanele de război israeliene continuau să bombardeze Gaza ca represalii la atacurile din weekend ale militanţilor Hamas, care au ucis peste 1.300 de israelieni, majoritatea civili.

Armata israeliană a declarat că va acţiona „în mod semnificativ” în oraşul Gaza în următoarele zile, iar civilii se vor putea întoarce doar atunci când va fi făcut un alt anunţ. „Civili din oraşul Gaza, evacuaţi-vă spre sud pentru siguranţa voastră şi a familiilor voastre şi distanţaţi-vă de teroriştii Hamas care vă folosesc ca scuturi umane”, a declarat armata într-un comunicat.

„Teroriştii Hamas se ascund în oraşul Gaza în interiorul tunelurilor de sub case şi în interiorul clădirilor populate cu civili nevinovaţi”, afirmă armata.

Un oficial al Hamas a declarat că avertismentul privind relocarea din Gaza este „propagandă falsă” şi a îndemnat cetăţenii să nu se lase păcăliţi.

Organizaţia Naţiunilor Unite consideră că este imposibil ca o astfel de mişcare de persoane să aibă loc „fără consecinţe umanitare devastatoare”. Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a calificat drept „ruşinos” răspunsul ONU la avertismentul Israelului către locuitorii din Gaza.

Israelul a jurat să anihileze gruparea militantă Hamas, care a condus atacurile de sâmbătă.

ONU afirmă că armata israeliană a avertizat că 1,1 milioane de locuitori din Gaza trebuie să fie relocaţi în sud în 24 de ore / Hamas cere populaţiei să stea acasă şi să ignore ordinele

Armata Israelului a informat Naţiunile Unite, vineri dimineaţă, că 1,1 milioane de palestinieni din Gaza ar trebui să fie relocaţi în sudul enclavei în următoarele 24 de ore, a afirmat un purtător de cuvânt al ONU, iar palestinienii se tem că acesta ar putea fi un precursor al plănuitei ofensive terestre israeliene, scrie Reuters.

Armata israeliană nu a oferit deocamdată declaraţii despre avertizare, care vine după ce Israelul a masat tancuri în apropierea graniţei cu Gaza şi a desfăşurat lovituri aeriene în enclava palestiniană, în urma atacului mortal al militanţilor Hamas în Israel.

”Naţiunile Unite consideră că este imposibil ca o asemenea mişcare să aibă loc fără consecinţe umanitare devastatoare”, a afirmat, într-o declaraţie, purtătorul de cuvânt al ONU Stephane Dujarric.

”Naţiunile Unite fac apel ca un astfel de ordin, dacă este confirmat, să fie anulat, evitând astfel transformarea a ceea ce este deja o tragedie într-o situaţie de calamitate”, a spus el.

 

Dujarric a afirmat că ordinul armatei israeliene se aplică, de asemenea, angajaţilor ONU şi celor adăpostiţi în spaţii ale ONU, inclusiv şcoli, centre de sănătate şi clinici.

Misiunea Israelului la Naţiunile Unite nu a răspuns deocamdată solicitării de a comenta.

Violenţele din weekend ale Hamas au ucis 1.300 de oameni, fiind cel mai grav atac asupra civililor din istoria Israelului.

Israelul a răspuns, până acum, punând Gaza – unde locuiesc 2,3 milioane de oameni – sub asediu şi lansând o campanie de bombardamente care a distrus cartiere întregi. Autorităţile din Gaza afirmă că peste 1.500 de palestinieni au fost ucişi.

viewscnt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *