Intelectualul conservator Adrian Papahagi despre stângism: ”e o deformare caricaturală a percepției, o manifestare a spiritului fals (sofisto-nominalisto-marxist)”

Slider Special
Intelectualul clujean conservator, filolog de profesie, universitar la UBB, Adrian Papahagi, a criticat din  nou în termeni duri ideologia stângistă.
 
Dar stângismul ignoră ideologic complexitatea umană. Operând cu categoriile lui marxiste reductive (femeie = oprimat vs bărbat = opresor etc.), stângismul este caricatura ultimă a adevăratului umanism (izvorât din creștinism, pentru cei care nu și-au pierdut timpul studiind), care înțelege persoana umană în toată complexitatea sa ireductibilă la un singur set de determinări (sexuale, sociale, rasiale, profesionale etc.).
Demnitatea umană suferă atunci când persoana umană este redusă în scopuri propagandistic-ideologice la o singură dimensiune, politizată.
Cred deci că stângismul e o deformare caricaturală a percepției, o manifestare a spiritului fals (sofisto-nominalisto-marxist).
Cu același tip de reducționism caricatural operează naționalismul, dar despre acela cu altă ocazie.”, a  scris acesta pe contul său de facebook.
 
În trecut Papahagi a fost membru al Partidului Mișcarea Populară (PMP).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *