Federaţia Sanitas susţine protestele angajaţilor DSP şi ale ale personalului nemedical din spitale, care solicită creşteri salariale

Sanatate Slider

Federaţia Sanitas anunţă că susţine protestele angajaţilor Direcţiilor de Sănătate Publică şi ale personalului nemedical din spitale, în urma creşterilor de venituri aprobate doar pentru anumite categorii de salariaţi.

Sindicaliştii solicită întâlniri cu reprezentaţi ai Ministerului Sănătăţii şi ai Guvernului pentru a se găsi soluţii sustenabile astfel ca şi salariile acestor angajaţi să crească.

”Federaţia Sanitas din România susţine salariaţii din DSP-uri şi personalul nemedical din unităţile sanitare care zilele acestea protestează în pichete spontane pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de deciziile parlamentarilor români care au legiferat creşteri de venituri pentru o categorie restrânsă de salariaţi, nedreptăţindu-i grav pe cei pe care, cu foarte mare uşurinţă, i-au eliminat din proiectul de lege votat marţi, 14.11.2023”, se arată într-un comunicat de presă al federaţiei sindicale, postat joi pe Facebook.

Sindicaliştii menţionează că au făcut propuneri pentru introducerea în lege a salariaţilor din DSP-uri şi a personalului nemedical din unităţile sanitare încă din luna martie a acestui an, propuneri care fuseseră adoptate în Comisia pentru sănătate a Senatului României.

”Constatând nemulţumirea crescândă, pe bună dreptate, a membrilor noştri de sindicat nedreptăţiţi, Biroul Executiv al Federaţiei, întrunit ieri în regim de urgenţă, a hotărât solicitarea organizării în perioada imediat următoare de întâlniri atât la nivelul Ministerului Sănătăţii, cât şi la nivelul Guvernului României pentru identificarea de soluţii sustenabile şi echitabile pentru creşterea veniturilor categoriilor de personal menţionate mai sus! Menţionăm că tergiversarea situaţiei actuale poate conduce la blocarea sistemului sanitar în totalitate şi, mai mult decât atât, retricţionarea accesului populaţiei la serviciile de sănătate poate conduce spre o uriaşă revoltă socială care va fi greu de aplanat! Atragem atenţia că formele de manifestare neorganizate sunt un pericol real pentru societate şi cerem imperios decidenţilor să identifice de urgenţă soluţii pentru dezamorsarea conflictului!”, mai arată Federaţia Sanitas.

Uniunea Sindicatelor TESA din Sănătate afirma că ar putea bloca acordarea salariilor din spitale înainte de Crăciun, în semn de protest faţă de ”sfidarea” la adresa personalului nemedical, care a fost ”eliminat” din proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor privind creşteri salariale pentru angajaţii CNAS. ”Dacă aceste soluţii se pot găsi doar când se pornesc acţiuni greviste, iar dialogul social este ineficient pentru personalul nemedical din spitale, atunci şi personalul TESA este dispus ca după ani şi ani de frustrări «să pună pixurile jos», constatând că altfel va rămâne şi în continuare ignorat la infinit”, susţineau sindicaliştii.

Proteste spontane au fost declanşate angajaţii mai multor Direcţii de Sănătate Publică din ţară.

Angajaţii CNAS au început, în 2 noiembrie, un protest pe o perioadă nederminată, fiind nemulţumiţi de faptul că salariile lor nu au mai crescut din 2018. Marţi, Camera Deputaţilor a adoptat, ca for decizional, un proiect de lege care prevede, între altele, creşteri de salarii pentru angajaţii Caselor de Asigurări de Sănătate. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *