𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐇𝐨𝐥𝐨𝐜𝐚𝐮𝐬𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢. Filme documentare proiectate la Casa Tranzit

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐇𝐨𝐥𝐨𝐜𝐚𝐮𝐬𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 comemorează anual victimele atrocităților naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, marcând eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau în 1945.

Data de 27 ianuarie a fost desemnată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite din 1 noiembrie 2005, ca zi dedicată memoriei și comemorării victimelor Holocaustului. Alături de restul comunităților globale ce reflectă asupra ororilor trecutului și onorează memoria celor care au suferit și au pierit în această perioadă tulbure, Casa Tranzit (foto, e o fostă sinagogă) comemorează victimele Holocaustului, organizând următoarele evenimente speciale:

 

Gesturi de Rezistență | sâmbătă, 27.01, 19:00 | Proiecție de film
𝐆𝐞𝐬𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐑𝐞𝐳𝐢𝐬𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ (2019) este un film documentar despre rezistența evreiască antifascistă din timpul războiului. Filmul aduce împreună mărturiile personale de rezistență antifascistă, în diferite forme, ale unora dintre ultimii supraviețuitori ai Holocaustului din România, Republica Cehă și Slovacia. Documentarul prezintă, intercalat, atât imagini de arhivă ale mișcărilor de protest și ale actelor individuale de solidaritate de astăzi, cât și mărturii ale protagoniștilor, materiale de arhivă și opere de artă antifascistă, cu scopul de a pleda pentru o cale care să modeleze prezentul și viitorul nostru astfel încât egalitatea și justiția pentru toți să fie valorile principale ale societății noastre.

Filmul a fost realizat de Olga Ștefan cu aportul Brarislava Policy Institute și Post Belum.
Producător: Asociația UMA ED ROM NIA
Filmul va fi proiectat la Casa Tranzit și accesibil online pe pagina de facebook https://www.facebook.com/tranzith/ în 27 ianuarie (începând cu ora 19:00) și 28 ianuarie.
Limbi: română, engleză, cehă, slovacă
Subtitrări: română ( la Casa Tranzit); engleză (online)
Durtă: 62 de minute
Proiecția online a filmului va fi urmată de o discuție pe ZOOM cu autoarea filmului, Olga Ștefan și filosoful Mihály Szilágyi-Gál. Discuția va fi în engleză iar linkul de participare va fi disponibil pe pagina de Facebook a evenimentului: https://fb.me/e/16HuGY9MF

Î𝐥 𝐜𝐮𝐧𝐨𝐚𝐬̦𝐭𝐞𝐭̦𝐢 𝐩𝐞 𝐀𝐫𝐩𝐚𝐝 𝐖𝐞𝐢𝐬𝐳? | duminică, 28.01, 19:00 | Spectacol de teatru

𝐈̂𝐥 𝐜𝐮𝐧𝐨𝐚𝐬̦𝐭𝐞𝐭̦𝐢 𝐩𝐞 𝐀𝐫𝐩𝐚𝐝 𝐖𝐞𝐢𝐬𝐳? este un spectacolul inspirat de textul „De la campionat la Auschwitz” de Matteo Marani, al cărei protagonist este fotbalistul și antrenorul Arpad Weisz, una dintre victimele legilor rasiale din Italia. Povestea lui Arpad Weisz este tulburătoare și impresionantă. În ea conviețuiesc entuziasmul pentru un antrenor care a revoluționat jocul de fotbal și neplăcerea stârnită de comportamentul italienilor și al europenilor în fața antisemitismului insidios care contamina treptat continentul.

Limba: italiană, cu subtitrări în limba română
Scenariul pe baza textului „de la campionat la Auschwitz” de Matteo Marani
Pe scenă: Consuelo Battiston and Leonardo Bianconi
Dramaturgia și regia: Gianni Farina
Vizual: Tania Zoffoli
Organizare: Maria Donnoli, Marco Molduzzi după o idee de Elena Di Gioia în colaborare cu Liberty / Stagione Agorà
Producție: E production
Data premierei: 29 ianuarie 2022, Castelmaggiore
Spectacol prezentat de MENOVENTI
Parteneri: Institutul Italian de Cultură din București și Teatrul Evreiesc de Stat din București
Durată: 60 de minute. https://fb.me/e/5RMFF83tZ

Intrarea este gratuită

Casa Tranzit se numără printre pionierii mișcării independente, fiind unul dintre cele mai longevive centre culturale din România. Reziliența acestui spațiu se datorează celor mulți care au contribuit pe parcursul a 26 de ani cu muncă, idei, grijă și resurse. Contribuția ta ne ajută să mergem mai departe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *