Atac dur la conducerea USR Cluj al deputatului Radu Molnar. ”Voi cere la Conferința Județeană vot pentru revocarea actualei conduceri”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Radu Molnar este deputat USR de Cluj și it-ist de meserie. El provine din vechiul USR dar a fost nevăzut ca activitate politică în ultima perioadă. S-a limitat să își facă campanie prin cluburile boeme ale Clujului, gen Hardward sau Flying Circus și a discutat mult live pe TikTok, a făcut emisiuni.

Prin campania electorală nu prea s-a afișat, fiind de mai mult timp în conflict cu conducerea filialei reprezentată de Oana Murariu și Viorel Băltărețu, ambii proveniți din PLUS, dar și cu Ciprian Rus, un tip din umbră, tot ”plusist”, care a reușit însă să intre în Consiliul Local după ce conducerea l-a îndepărtat pe Călin Groza, unul din cei mai buni consilieri locali ai USR Cluj. Alți doi consilieri locali s-au retras ei, Radu Boloveschi și Dinu Ionescu. Molnar susține că a fost complet marginalizat de conducerea filialei după ce i-a spus că nu e în stare să conducă și să scoată rezultate bune la alegeri. Cel puțin în privința candidaturii la primărie a lui Viorel Băltărețu nu s-a înșelat, acesta a scos un scor dezastruos, de 6 la sută, ceea ce l-a determinat să demisioneze din funcția de președinte al filialei municipale.

Până la validarea noilor consilieri locali, în octombrie, USR tot cu ei va ”defila” în consiliu cu cei trei de mai sus plus ”amazoanele ” Adriana Cristian și Alexandra Oană. Cele două au intrat din nou în Consiliu alături de George Trif, Ciprian Rus și Paul Helmer.

USR Cluj a obținut la alegerile din 9 iunie din nou 5 consilieri locali, ca în 2020, deși de data asta a candidat în Alianță cu Forța Dreptei și PMP. Vă lăsăm pe voi să trageți concluzia dacă e bine sau nu. De asemenea la Consiliul Județean au scos un consilier mai puțin, 5,  iar la europarlamentare e dezastru.

Situația l-a nemulțumit pe deputatul marginalizat Radu Molnar, care a sărit la gâtul conducerii județene, formată din Oana Murariu și Viorel Băltărețu (e prim-vicepreședinte).

Analiza de mai jos, dură dar realistă, a fost oferită de Molnar siteului Media9.ro: 

„11.1% pe județul Cluj e un dezastru. Să spui orice altceva despre acest scor, în afară că e un dezastru, înseamnă doar să arăți că ești complet rupt de realitate.

Așa e, scorul slab de 8.6% de la nivel național e factorul principal de influență, dar chiar și luându-l pe acesta în considerare, rezultatele de pe Cluj tot sunt un dezastru.

La toate alegerile din trecut, filiala noastră a fost una dintre acele filiale din țară care trăgea puternic în sus scorul național. Mai exact, la toate alegerile, scorul pe Cluj mergea spre 50% în plus față de cel național. Regula aceasta s-a aplicat inclusiv la alegerile locale din 2020, alegeri care au fost considerate foarte slabe pentru USR Cluj.

Acum, nu doar că filiala noastră nu mai are spre 50% în plus față de scorul național, e chiar sub 30%. La Consiliul Județean e mai rău. Dacă scorul politic la CJ-uri la nivel național e undeva la 12%, noi avem 14.89%, adică nici 25% în plus.

Eram cei care trăgeau partidul după ei, acum suntem trași de alții.

La Cluj-Napoca doar ne menținem numărul de consilieri locali asta în condițiile în care Boc și PNL sunt în picaj. Dacă scorul de 8% din 2020 de la Primărie a fost unul slab, ce să mai zicem de cel de 5% de acum? La Consiliul Județean în 2020 aveam USR plus PMP 7 consilieri, acum în alianță vom avea doar 6 (poate chiar 5).

După 4 ani de opoziție reușim doar să câștigăm 9 consilieri locali în tot județul, față de 2020. Chiar și cele două primării pe care le-am câștigat sunt probabil printre cele care s-au bucurat cel mai puțin de sprijinul conducerii județene.

În schimb suntem pe locul 1 la ceva. La numărul de voturi pierdute la euro între 2019 și 2024. 80 de mii. Da, ați citit bine. USR Cluj a pierdut 80 de mii de voturi în 5 ani la alegerile europarlamentare, de la 119.302 voturi la 36.175. Conducem detașat în topul județelor.

Eu zic că e dezastruos rezultatul, mai ales având în vedere potențialul pe care îl aveam în locuri ca Turda, Dej, Gherla și altele.

Pentru scorul de la nivel național, Cătălin Drulă și întregul Birou Național și-au anunțat demisia? Președinta și biroul nostru județean tac.

Cam asta am reușit în aproape 4 ani. Aproape 4 ani în care filiala noastră e condusă de aceeași gașcă. Aproape 4 ani în care au avut parte de liniște în filială. Nu am avut scandaluri, nu i-a contestat nimeni, nu au fost nevoiți să ducă lupte interne. Aproape 4 ani în care filiala noastră a avut parte de bugete de câteva ori mai mari decât în toți anii precedenți. Și după acești 4 ani în care au existat toate condițiile ca filiala noastră să performeze, vedem aceste rezultate.

Cauzele sunt multiple și au toate de a face cu modul în care gașca de la conducere din jurul familiei Murariu și a lui Cipri Rus înțeleg să facă politică și să gestioneze organizația, dar și lipsa lor de viziune politică.

În primul rând, campania aceasta electorală a fost un dezastru cap-coadă. De la deciziile politice, la strategie, modul cum a fost implementată și până la logistică. A mers totul atât de prost încât mai că îți venea să crezi că avem niște peneliști infiltrați la conducere care ne sabotează din interior.

Negocierile cu FD și PMP s-au prelungit neacceptabil de mult și ne-au mâncat din timpul de campanie. Nu știam ce antet trebuie să trecem pe listele de semnături. Ori strângerea de semnături e de fapt activitate de campanie și era important să o începem cât mai repede.

Când campania electorală totuși a început, nu aveam materiale disponibile. Pliantele, ziarele, afișele trebuiau toate să fie gata cu o zi înainte de campanie – cel puțin așa am făcut la alegerile din trecut. Acum am avut filiale care le-au primit doar cu două săptămâni înainte de ziua alegerilor. Erau unii care efectiv nu dădeau pliante oamenilor, doar le arătau, pentru că știau că nu mai au disponibile. Realizarea materialelor în general a fost mult întârziată până mult în timpul campaniei, dar pe lângă asta și bugetarea a fost la fel. Deja începuse perioada de campanie electorală și candidații nu fuseseră întrebați cu cât pot contribui la campanie.

Iar ultra-centralizarea cheltuielilor a fost ultimul cui din coșciug. Când BJ-ul dă vot pe fiecare cheltuială de campanie în parte și președintele filialei aprobă personal fiecare promovare în online, e clar că nu mai ai nicio șansă.

Toate lucrurile astea au fost gestionate în trecut așa cum trebuie. Avem oameni în BJ care au mai trecut prin campanii electorale. Se pare că nu au învățat nimic pentru că întreaga activitate de comunicare și logistică s-a blocat complet.

Dar există și cauze mult mai profunde.

Gândiți-vă că am avut candidați în 38 de UAT-uri. În 2020 am avut în 56. După aproape 4 ani de conducere a găștii familia Murariu/Rus, filiala USR Cluj nu doar că nu a crescut, dar a chiar scăzut semnificativ. Extinderea în ultimii 4 ani a făcut opusul a ceea ce trebuia să facă – a închis filiale locale în loc să creeze unele noi.

Din păcate eu am anticipat evoluția asta și nu am putut face nimic.

Înainte ca Oana să câștige președinția filialei, am stat la o discuție cu ea și cu Viorel. Era și Cristi Bordei de față. Și le-am zis direct că nu au ce căuta la conducerea filialei, că dăduseră deja dovada că nu au capacitatea de a gestiona o organizație politică mare ca USR Cluj. Pentru mine era evident încă de atunci.

Și era evident pentru că văzusem deciziile politice și administrative pe care grupul lor le-a luat de când au preluat filiala, după fuziune.

Și da, voi aminti câteva, pentru că nimeni în filială nu le-a discutat niciodată.

Pe Sergiu Hossu îl mai țineți minte? Câtă lume din filială știe că USR Cluj a avut un reprezentant în guvernul Cîțu cu rang de ministru. Acela a fost Sergiu Hossu, împins acolo de această gașcă familia Murariu/Rus. Sper că nici nu mai trebuie să explic cât de toxică a fost promovarea acelui individ care s-a dovedit a fi ultima scursură.

Camelia Sălcudean, o țineți minte? Împinsă în față de aceeași gașcă. Manuela Petrescu? Același lucru? Răzvan Butuza de la Panticeu? Pe omul acesta l-au făcut primar prin șantaj și l-au susținut până în ultima clipă. Asta deși din a doua zi după alegeri era evident pentru oricine are ochi să vadă că omul e un trădător și că va pleca la PNL. Lucrul acesta s-a întâmplat, ei l-au susținut până în ultima clipă și noi am pierdut un primar și o filială. Daniela Suciu a cerșit în genunchi susținere de la BJ – nu a primit.

Dar pe lângă oameni, gașca familia Murariu/Rus a susținut și poziții politice complet aberante și lipsite de viziune. Ca de exemplu susținerea pentru metroul Cluj. Au ignorat complet dezbaterile din filială și au votat în cadru restrâns fix cum au vrut ei. În perioada aceea Viorel făcea dezbateri live în care erau invitați Boc și Tarcea… și nimeni nu a remarcat penibilul. Și împreună cu Oana se plimbau în județ la primarii PNL cu propuneri de “colaborare”, să le facă amendamente la buget și să îi ajute. Asta în timp ce eu băteam județul și repetam consilierilor noștri locali “Faceți opoziție! Sunteți în opoziție!”. Mai bine de un an de zile am pierdut cu atitudinea asta de “colaborare” cu PNL, încercând să ne mai trecem câte un amendament, să mai câștigăm o favoare. Bine măcar că ne-am trezit până la urmă, chiar dacă am irosit un an din acest mandat.

Eu am văzut toate astea și mi-am dat seama care va fi rezultatul inevitabil, adică rezultatul de la alegeri pe care îl vedem azi. Dar nu am avut sprijinul în filială așa că, pentru că am ales să nu pup inelul, mi-am acceptat poziția de parlamentar marginalizat de propria filială și am încercat să ajut cât am putut fără să fac scandal public.

Iar acum vedem scuzele.
Că cică nu am avut buget destul de mare… Incredibil. Filiala aceasta nu a avut niciodată mai mulți bani. Adică am avut suficienți bani pentru a plăti chirie de mii de euro pe lună pentru sediu și de a organiza petreceri și team building-uri de zeci de mii de lei FIECARE, dar nu am avut pentru campania electorală?…

Iar cealaltă scuză, cum că e vina membrilor că nu s-au implicat destul. Și că fiecare trebuie să ne gândim ce puteam face mai mult… Mai oameni buni voi ați fost numiți în funcții și candidați pentru că aveați sprijin. Nu ați ajuns candidați ca să obțineți sprijin. 150 de oameni sunt în autobuzul cu care a fost ales candidatul la primăria Cluj-Napoca și cu care se aleg delegații la CJ cu care gașca familia Murariu/Rus își exercită puterea. Aveați sprijinul acestor oameni! Unde sunt ei? Unde sunt cei 150 de oameni care v-au pus în funcții? Datul vinei pe membri e o insultă de cea mai joasă speță.

De ce zic toate lucrurile astea acum?
Pentru că eu întotdeauna am fost jucător de echipă. Și nu mi-am permis niciodată să fac rău echipei numite USR Cluj, chiar dacă am fost marginalizat în interiorul ei. Și știam că orice critică ridicată de mine era foarte probabil să ajungă în presă și să ne afecteze imaginea. Așa că m-am abținut și am zis doar în privat ce aveam de zis.

Dar acum nu se mai poate. Îmi asum riscul ca aceste lucruri să iasă în afara partidului pentru că riscul e mult mai mare să intrăm cu această echipă de conducere în alegerile prezidențiale și parlamentare. Din punctul meu de vedere această conducere a dovedit că reprezintă o vulnerabilitate pentru organizația noastră. Îmi pare rău că a fost nevoie de acest eșec în alegeri pentru a ieși la suprafață acest fapt care pentru mine era evident de mult timp.

În mod normal aș cere demisia președintei și Biroului Județean. Dar știind ce fel de caractere au, nici nu mă obosesc.

Așa că mă adresez vouă membrilor. Data viitoare când primiți acea listă de vot pentru delegați de la Oana sau Cipri, gândiți-vă că votul vostru chiar are consecințe. Pare așa ceva nesemnificativ, un joc între noi aici în filială, dar votul acela are greutate și repercusiunile lui ajung departe. Le vedem azi în rezultatul alegerilor locale și europarlamentare.

La Conferința Județeană care va veni zilele următoare, voi propune un vot pentru revocarea președintelui și a Biroului Județean. Consider că nu putem intra în alegerile prezidențiale și parlamentare cu această conducere.

Dacă considerați și voi că USR Cluj are nevoie de o reformă internă, vă invit să votăm delegați la Conferința Județeană care vor fi de acord cu această propunere”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *