VIDEO Valentin Naumescu, ICDE, la AGORA live, despre proiectul Centrul Politic: ”Guvernarea bună nu stă în sloganuri populiste, ci e o chestiune ce ține de mult mai multă cunoaștere”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Centrulpolitic.ro este o platformă civico-intelectuală pentru oameni și idei de centru, dezvoltat de think tankul clujean Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), lansată recent.

”Noi l-am lansat contra curentului, sunt vremuri grele pentru centrism, știu, dar credem că e nevoie și de această ofertă politică”, a spus Valentin Naumescu, fondator ICDE, profesor universitar de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB).

”Am înființat ICDE în anul 2019, convinși că democrația de sorginte europeană și valorile fundamentale pe care se clădește trebuie promovate și susținute în mod constant….Rolul nostru este de a lansa și dezbate idei menite să consolideze democrația, de a propune proiecte de politici publice în diverse domenii, de a monitoriza activitatea guvernamentală și politică în vederea evitării derapajelor de la principiile democrației, dar și de a recompensa comportamentele și atitudinile care consolidează parcursul european al României.

Având peste 30 de membri activi într-o varietate de domenii — intelectuali, oameni politici, antreprenori, profesioniști și activiști — ICDE își asumă un rol activ în societate și promovează acțiuni de substanță atât pe cont propriu, cât și în colaborare cu alte organizații din societatea civilă românească.!

Acum ICDE-ul a lansat proiectul centrulpolitic.ro, un blog deocamdată cu 16 contributori care au diverse perspective, de centru în special, perspective intelectuale.

Blogul Centrulpolitic.ro este structurat pe șase direcții majore
👉 Politică internă
👉 UE
👉 Economie și tehnologie
👉 Securitate și politică internațională
👉 Societate, cultură, educație
👉 Republica Moldova și vecinătatea estică
 
Semnează deja  autori prestigioși din țară și din lume: Valentin Naumescu, Teodor Baconschi, Ioan Stanomir, Aurelian Crăiuțu, Melania Cincea, Corneliu Bjola, Raluca Moldovan, Ovidiu Pecican, Luminița Tuleașcă, Lucian Leuștean, Ovidiu Nahoi, Tana Foarfă, Adrian Codirlasu, Dorin Popescu, Lucian Dîrdală, Radu Hossu.
 
”Această platformă este un instrument simplu și în funcție de feedback vom vedea ce vom face pe mai departe. Generațiile postbelice au fost conduse de oameni cu capul pe umeri, raționali, lucru care a început să se piardă odată cu apariția rețelelor sociale. Oamenii au început să înceapă să trăiască în bule, iar aici mesajele sunt scurte și tot mai radicale. Oamenii nu mai citesc, nu mai stau să lectureze cărți și texte mai lungi. Uitați-vă ce spune teoria comunicării, textele scurte sunt de impact și acolo vor câștiga mereu extremiștii și populiștii. Un om de centru are tentația să explice în texte mai lungi. Oamenii nu mai au timp să citească și spun, uite ce zice Trump în 3 cuvinte, uite ce spun neomarxiștii în 3 cuvinte. E  foarte greu de luptat pe acest teren al rețelelor sociale care propun oamenilor mesaje foarte scurte, concise. Oamenii trebuie să se deschidă mai multe spre cunoaștere, spre mai multă nuanță, spre complexitate. Guvernarea bună nu stă în sloganuri populiste, ci e o chestiune ce ține de mult mai multă cunoaștere. Noi vom încerca sa livrăm acest conținut, mai calm ideologic să spunem ”, a afirmat în emisiunea Agora live,  profesorul Valentin Naumescu.
 
Puteți urmări integral emisiunea cu profesorul Valentin Naumescu mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *