EDITORIAL. Județul va fi după parlamentare tot de dreapta sau se va schimba paradigma?

Analize Editoriale Slider

Clujul este un oraș și județ condus de un monopol liberalo-udemerist de mai bine de 20 de ani unde opoziția locală (un mecanism extrem de important într-o democrație sănătoasă, necesar în contrabalansarea actului de guvernare în interesul cetățenilor) a fost anihilată de ani buni. PNL-UDMR domină. În Consiliul Local a existat totuși o firavă opoziție, cea a USR-ului și a unui consilier local AUR, ultimul cu accente isterice. 

Mașina de vot implacabilă de la local si județ a funcționat fără oprire, obstacole. Fără probleme, mai ales că USR a fost acomodant. Pe de altă parte nu ai ce face când nu ai majoritate, ăsta e jocul democratic.

După 9 iunie lucrurile sunt ceva mai complicate. Avem structurată o potențială opoziție, mai numeroasă: cinci useriști, trei pesediști, trei AUR, doi Reper. E prima dată când e la mustață în Consiliul local. Restul pînă la 26 de consilieri sunt PNL și UDMR. Viceprimarii sunt aceiași. Din negocierile pentru șefia și componența comisiilor s-a văzut că opoziția e decentă. Nu a fost scandal. Se vorbește frumos de forța de negociere, de persuasiune, a Ramonei Strugariu de la REPER care ar fi impresionat prin tehnica sa. Mă interesează cum va vota pe proiecte fosta europarlamentară și șefă de partid (e co-președinte REPER). E de salutat și prezenta unui fost ministru ca și consilier local, Aurelia Cristea de la PSD. Alt punct de moderație și de negociere decentă. Opusul e același consilier local, acum de la AUR, care sperăm să se tempereze vocal dar nu și la vot. Problemele pentru abilul edil Emil Boc vor veni la constituirea majorității calificate. Acolo se vor da niște lupte și negocieri puternice.

La județ dominare PNL-UDMR, cu o echipă nouă liberală, cu câțiva tineri puși șefi peste comisii. E pariul personal al lui Alin Tișe, care vrea să crească politicieni, administratori, dovedind că știe să facă politică chiar dacă rămâne, pe drept, El lider maximo al CJ. Poate că pariul său va reuși, sunt curios de rezultatele pe Cluj Arena cu acel tânăr, 31 ani doar, director interimar. Nu e o misie ușoară dar cu deschidere mare la investitori/organizatori poți face profit frumos la ”stadio”.

Și parlamentarele?

Doctrina politică social democrată privind organizarea și conducerea democratică a societății, având la baza principiile egalității și dreptății sociale,  ale protecției sociale a categoriilor de cetățeni defavorizați, prin limitarea puterii claselor sociale avute este ”întrupată” de PSD Cluj.

Cu aproape 19 la sută la vot politic (la Consiliile Județene n.m.) pe 9 iunie,  Dîncu și compania au fost satisfăcuți, partidul a crescut un pic la Cluj deși reformă nu s-a făcut. Să ne uităm ce propune pentru 1 Decembrie, ziua alegerilor.

Răzvan Ciortea, senator in charge, pus pe locul 1 la Cameră Deputaților, apoi vechiul pesedist Remus Lăpușan, etern la PSD, cei doi eligibili pe care speră social-democrații să-i scoată. La Senat e un politician vechi, controversat, contestat de destui, Alexandru Cordoș. A mai fost senator. Sincer, așteptam un pic de împrospătare de la europarlamentarul Vasile Dâncu, președintele plin, dar e status quo, ”dom profesor” a preferat să meargă pe establishment.

Lista de la PNL ni se pare mai proaspătă, mai bună,  mai întinerită, chiar dacă senatorul Dâncu, abil, a declarat presei că liberalii vor să păcălească electoratul cu ”întinerire”. Chiar e domnule profesor, Mircea Abrudean e un om tânăr, cadru de nădejde al PNL, pus eligibil la Senat și cu Radu Moisin, Ovidiu Câmpean, tineri dar cu experiență, la Cameră. Nu știm dacă pensionarul Moroșanu, etern primar de Huedin, va prinde deputat, să vedem ce va face nepotul dvs Sabin Sărmaș, dacă va încurca apele.

Sărmaș e enigma, pare să nu mai aibă tracțiunea de la locale, unde, tot Dâncu a zis, a avut un „singur dușman cu care e ușor să te bați, Boc”. Să candidezi independent la Cameră chiar e de apreciat dar nu știm cu ce șanse va izbândi omul ”clujenilor invizibili”.

AUR are și el pretenții, cu parașutata Ioana Ramona Bruynseels la Cameră eligibilă și cu Cristian Șipoș pus în bătălia pentru Senat.

UDMR vrea și el trei parlamentari, a înnoit, cu Tamas Szilard, fost prefect, candidat la Senat în locul vechiului și erodatului Laszlo Attila iar SOS-ul traseistului Sorin Naș visează la unul. USR o va avea deputat aproape sigur pe avocata Oana Murariu dar e greu de crezut că va scoate la Senat un om eligibil, un bilanț foarte slab userist față de alți ani.

Nici Alianța Forțelor de Dreapta, cu Adrian Oros la Cameră și Adela Mîrza la Senat nu e de neglijat. A aruncat în lupta electorala candidați și Geoană, pe Mihaela Ciot, George Jiglau și un al treilea universitar, Marcel Pop, la Senat, toți din Partidul România în Actiune. Progresiștii de la REPER concurează cu Ramona Strugariu, co-presedinte al partidului și cu filosoful Ciprian Mihail la Senat. 

Bătălia pentru un loc în Senat e crâncenă pentru că trebuie să scoți 25 la sută, sunt doar…4 locuri și o sumedenie de candidati. Prevedem ca vor scoate senator PNL, PSD, UDMR și pe restul bătaie mare, greu de spus cine obține postul.

Campania e în toi, deși nu am văzut acțiuni inspirate, novatoare, care sa ridice interesul presei. Se utilizează  aceeleași tehnici de până acum, cam obosite iar o dezbatere locală între candidați lipsește.

Noi am vrea un battle dar nu știm dacă se va întâmpla, nu avem la Cluj, al doilea oraș al țării, prea multă cultură a dialogului politic, sunt tranșee și tabere care greu ies din carapace.  Mai sunt trei săptămâni de campania parlamentara, cine știe, poate facem noi la Clujul Politic o dezbatere.

Din ce am enumerat mai sus pare-se că județul va fi tot PNL-UDMR deși un mic șoc poate veni doar de la… AUR, partid care face campanie la țară și lucrează la firul ierbii dacă nu cumva subteran. 

Va fi pasionant să vedem situația, repet, al lui Moroșanu și lupta pentru Senat.

Hai la vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *