Preşedintele Curţii Constituţionale Marian Enache a comentat, într-un interviu pentru Juridice.ro, afirmaţiile potrivit cărora anularea alegerilor prezidenţiale a fost o sancţiune prea aspră şi varianta unei invalidări parţiale care să vizeze doar candidatul care a încălcat regulile, afirmând că, prin conduita unuia dintre candidaţi, au fost afectate două drepturi fundamentale,e dreptul de vot şi dreptul de a fi ales, iar o procedură de alegeri viciată în aspectele sale esenţiale nu poate fi considerată parţial validă, aceste încălcări fiind iremediabile şi afectând procedura în ansamblul său.
Întrebat în legătură cu faptul că s-a susţinut în unele medii că anularea alegerilor a fost o sancţiune prea aspră în raport cu candidaţii care au respectat regulile stabilite de lege şi dacă CCR nu putea lua în calcul o invalidare parţială a alegerilor care să îl vizeze numai pe candidatul care a încălcat regulile de corectitudine a desfăşurării acestora, Marian Enache a răspuns: ”În niciun caz. Curtea a constatat că, în procedura de alegere a Preşedintelui României, au fost afectate, prin conduita unuia dintre candidaţi, două drepturi fundamentale, corelative, şi anume dreptul de vot şi dreptul de a fi ales, ceea ce a demonstrat că în desfăşurarea alegerilor nu au fost respectate exigenţele constituţionale care stau la însăşi baza organizării statului democratic. O procedură de alegeri viciată în aspectele sale esenţiale – şi aici mă refer permanent la condiţia corectitudinii alegerilor, a „alegerilor curate”, cum se mai spune în mod curent – nu poate fi considerată parţial validă. Aceste încălcări sunt iremediabile şi afectează procedura în ansamblul său”.
El a explicat că neregularităţile au avut o asemenea amploare şi propagare încât singura soluţie posibilă a fost anularea întregului proces electiv.
”Nu se putea face o selecţie de poziţii a candidaţilor clasaţi imediat pe poziţiile următoare. Ca să fiu mai plastic: dacă aţi dori să beţi un pahar cu apă în care cunoaşteţi că există o doză de otravă, veţi încerca să extrageţi otrava şi să beţi apa astfel purificată sau veţi opta pentru un alt pahar cu apă?”, a afirmat el.
Motto:
„Alungaţi turma acestor netrebnici care nu muncesc nimic si n-au nimic si vor să trăiască ca oamenii cei mai bogaţi, nu stiu nimic si vreau să vă inveţe copiii, si n-au destulă minte pentru a se economisi pe sine si voiesc să vă economisească pe voi toţi“.
(Mihai Eminescu- „Icoane vechi şi icoane nouă”, publicat în „Timpul” – 1877)
Decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) de anulare a intregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale din decembrie, 2024 după ce validase primul tur, iar al doilea tur era în desfăşurare în strainatate, a aruncat ţara într-un haos institutional fără precedent. Anularea alegerilor nu rezolvă absolut nimic , ba dimpotrivă , adânceşte şi mai mult falia din interiorul societăţii româneşti.