Academia Română Filiala Cluj-Napoca este co-organizator al Simpozionului Un gigant al medicinei – Iuliu Hațieganu 140, alături de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Academia Oamenilor de Știință – Filiala Cluj și Transilvania Leaders, eveniment care va avea loc în cadrul Galelor Medicină, Artă, Cultură, miercuri, 23 aprilie 2025, de la ora 18, în Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei (Str. Memorandumului, nr. 21).
Simpozionul, organizat la 140 de ani de la nașterea savantului Iuliu Hațieganu, membru titular al Academiei Române din anul 1955, cuprinde mesajul academicianului Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, și al prof. univ. dr. Anca Buzoianu, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, precum și alocuțiuni susținute de prof. univ. dr. Marius Bojiță, președintele Fundației Transilvania Leaders, prof. univ. dr. Monica Acalovschi, membră corespondentă a Academiei Române, și prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.
Evenimentul se va încheia cu un moment artistic susținut de Corul Universității „Iuliu Hațieganu”, sub coordonarea dirijorului dr. Vlad Eniu.
IULIU HAȚIEGANU s-a născut la 14 aprilie 1885, în Dârja, jud. Cluj. A urmat studii liceale la Cluj și Blaj și medicale la Cluj, ca bursier al societății „Transilvania” din București, obținând titlul de doctor în medicină la doar 24 de ani, în anul 1909. A fost profesor de clinică medicală (1919–1948, 1953–1959) și decan al Facultății de Medicină din Cluj. A condus delegația medicilor și studenților mediciniști din Cluj la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918. Între anii 1918–1919, a fost consilier tehnic medical al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, la propunerea căruia s-a implicat în înființarea Universității românești din Cluj, unde, în noiembrie 1919, a ținut prima prelegere în limba română, punând bazele învățământului superior medical clujean. Îndelungata sa experiență clinică și didactică s-a concretizat în tratatul Clinică și patologie medicală (2 vol., 1955, 1958). Membru al Academiei Române, al Academiei de Științe Medicale, al Societății Medicale a Spitalelor din Paris, al Societății Internaționale de Gastroenterologie, al Societății de Studii Științifice asupra Tuberculozei, Iuliu Hațieganu a fost distins cu ordinele „Steaua României”, „Coroana României”, „Sfântul Sava” (iugoslav) și Cavaler al Legiunii de Onoare.