LIVE-TEXT: Alegeri parlamentare la Cluj! Peste 600.000 de clujeni sunt aşteptaţi la urne

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Secţiile de votare s-au deschis duminică dimineaţa, la ora 7:00, iar peste 600.000 de clujeni sunt așteptați la urne pentru a-și desemna reprezentanţii în Parlament pentru următorii patru ani. La acest scrutin s-a revenit la votul pe liste de partid, fiind totodată introdus şi votul prin corespondenţă în Diaspora.

Clujul Politic a ieșit pe teren și va relata în cursul zilei de astăzi cele mai importante informații.

În judeţul Cluj sunt aşteptaţi la urne un număr de 604.430 de alegături, pentru care Prefectura Cluj a pregătit peste 1,3 milioane de buletine de vot. La nivelul judeţului Cluj vor fi deschise, duminică, 656 de secţii de votare, cele mai multe – 181 – urmând să funcţioneze în municipiul Cluj-Napoca.

Votarea a început la ora 700 și are loc până la ora 21.00. La ora 21.00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea secției. Persoanelor care la ora 21.00 se află în sala unde se votează li se permite să își exercite dreptul de vot.

Alegătorii pot să voteze numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința.

În cazul în care alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința.

Pentru alegerile parlamentare sunt câte două buletine de vot, unul pentru Camera Deputaților și unul pentru Senat.

Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului și la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților. Fiecare alegător își exprimă votul personal, iar exercitarea votului în numele altui alegător este interzisă.

***

Conducerea PSD Cluj și-a stabilit orele de vot:

Au votat deja încă de la ora 09:00 deputatul Cornel Itu și Remus Lăpușan, primul la secția 209 Clubul Copiilor Dej, iar cel de-al doilea la secția 39 Grădinița „Mica Sirenă” din cartierul Grigorescu.

Președintele PSD Cluj, Horia Nasra, este așteptat la urne la ora 14:00, la secția 136 de la Seminarul Teologic Ortodox, pe strada Meseriilor nr. 20 (fosta școală „David Prodan”), iar Vasile Ilea, candidat pe prima poziție la Senat, la ora 15:00, la secția 136 de la Colegiul Tehnic „Ana Aslan” de pe strada Decebal nr. 41.

***

Candidații USR Cluj au anunțat și ei orele de vot:

Elek Levente – președinte USR Cluj – Secția de votare nr. 60, Liceul Informatic Tiberiu Popoviciu – ora 09:30.

Mihai Goțiu – candidat USR Cluj pentru Senat – Secția de votare nr. 42 – Institutul de Chimie Raluca Ripan, strada Fântânele – ora 09:00

Emanuel Ungureanu – candidat USR Cluj pentru Camera Deputaților – Secția 162 – Liceul Teologic Emanuel, strada 11 Octombrie – ora 11:30

Adrian Dohotaru alături de familia Dohotaru – candidat USR Cluj pentru Camera Deputaților – secția 78-81 – Liceul Rebreanu, strada Retezat – ora 11:00

Ovidiu Răzvan Nistor – candidat USR Cluj pentru Camera Deputaților – secția 127 – Grădinița Mămăruța – strada 21 Decembrie – ora 12:00

Adriana Cristian – candidat USR Cluj pentru Camera Deputaților – secția 117 – Colegiul Tehnic Energetic – ora 15:00

Romana Harosa – candidat USR Cluj pentru Senat – Liceul Teoretic Gheorghe Șincai – ora 13:00

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a votat în cartierul Zorilor, alături de soția sa, fiind însoțit de principalii lideri ai PNL Cluj, Marius Nicoară, Alin Tișe, Daniel Buda și de candidații Sorin Moldovan, Ovidiu Cîmpean și Florin Stamațian.

„Am votat cu cei care cred că România merge înainte prin investiții și locuri de muncă, care reprezintă deopotrivă cea mai bună cale spre creșterea economică și în același timp cea mai bună formă de protecție socială. Pe de altă parte îi îndemn pe toți clujenii să meargă la vot. Pentru că avem nevoie de o guvernare stabilă deoarece urmează vremuri dificile. Trăim într-un context geo-politic destul de încărcat, opțiunile vecinilor noștri le cunoașteți, iar România are nevoie de consolidarea statutului său în Uniunea Europeană, în NATO și în parteneriatul strategic cu SUA. Anul viitor urmează 4 alegeri strategice în UE de care depinde viitorul euro și al Uniunii.

Cu alte cuvinte e bine să avem un guvern stabil, legitim, iar această legitimitate nu se poate obține decât cu o largă participare a românilor la vot”, a declarat edilul orașului.

Clujul Politic vă oferă o filmare de la ieșirea primarului de la urne:

***

Liderii Partidului România Unită Cluj Alexandru Cordoș și Mircia Giurgiu și-au exprimat voturile la ora 10:00, respectiv ora 11:00.

Senatorul Alexandru Cordos a votat la ora 10:00 în cartierul Grigorescu, la secția 41 de la Gradinita din str. Fantanele nr. 46, iar Mircia Giurgiu a votat la ora 11:00 la secția sectia 26 de pe Calea Manastur 22-24.

***

Mihai Goțiu și Elek Levente au fost printre primii membri ai USR Cluj care au votat în această dimineață la scrutinul electoral parlamentar.

„Am votat astăzi cu speranța și încrederea că ziua poate deveni una istorică pentru România. Va fi o zi în care cetățenii vor alege în Parlament oameni integri, oameni care nu au probleme cu legea penală, oameni onești și cinstiți. Cred că e timpul ca cetățenii români să trimită în Parlament oameni care au făcut, fiecare, o carieră în domeniul lor de activitate și nu merg acolo pentru venituri nesimțite și abuzive. Cred că a venit o astfel de zi, pentru că cetățenii români au, în sfârșit, șansa să aleagă liste cu oameni onești și fără probleme cu legea”, a declarat, la ieșirea de la urne, Mihai Goțiu, care candidează din partea USR Cluj la Senatul României.

„Vă invit la vot, să votăm pentru un Parlament curat, pentru un Parlament onest, pentru parlamentari care sunt dispuși să lucreze în folosul societății”, a spus Elek Levente, președintele Filialei Cluj a USR, care a repetat invitația la vot și în limba maghiară.

***

Candidatul USR Cluj pentru Camera Deputaților, Emanuel Ungureanu,  a votat la ora 11:30 la secția 162 de la Liceul Teologic Emanuel.

„Sunt foarte încântat și am așa un sentiment de căldura și siguranță că tinerii vor ieși la vot. Sunt convins că schimbarea este foarte importantă și astăzi este ziua schimbării. Aceste alegeri cred că sunt cele mai importante alegeri de după 1989. Este fundamental să înțelegem că astăzi este ziua cetățenilor, nu a politicienilor. Cu sânge, la Cluj, sute de oameni au scris istorie ca noi să ne putem exercita o obligație civică. Votul este o obligație civică, nu este doar o opțiune. Și vreau să înțeleagă toată lumea că România nu se schimbă dacă nu iese toată lumea al vot”, a declarat Emanuel Ungureanu la ieșirea de la urne.

VIDEO

***

Europarlamentarul Daniel Buda a votat alături de Emil Boc, Alin Tișe, Marius Nicoară, Florin Stamatian, Dan Tarcea, Radu Moisin, Sorin Moldovan și Ovidiu Cîmpean.

„Eu am ales să votez pentru o echipă care s-a validat de-a lungul timpului prin fapte concrete și nu prin vorbe și care are capacitatea mai departe de a pune mai presus de orice, interesul cetățenilor. Am votat pentru o echipă capabilă să facă legi mai bune pentru România și care să știe cum să se lupte pentru prioritățile județului Cluj.

Nu în ultimul rând, am votat pentru o echipă capabilă să continue parteneriatele României cu Uniunea Europeană dar și cu toate structurile internaționale din care facem parte în calitate de membri. Iar în contextul în care țara noastră va asigura președinția Uniunii Europene în anul 2019, cred că este extrem de important pe cine vom trimite în forurile europene să ne reprezinte interesele. Tocmai de aceea, am votat astăzi și pentru un premier ardelean, care a demonstrat că este preocupat cu adevărat de bunul mers al României.

Vă îndemn pe toți să mergeți astăzi la vot și să nu îi lăsați pe cei din Teleorman sau Olt să vă decidă viitorul!”, a fost mesajul liderului PNL Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *