Povestea franțuzoaicei îndrăgostită de România! Clotilde Armand, la Cluj, la lansarea cărții „Am ales România”: „Cred că această carte este un exercițiu de sinceritate”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Vicepreședintele Uniunii Salvați România, Clotilde Armand, a fost prezentă sâmbătă, 17 decembrie, la Librăria Humanitas din Cluj pentru a-și lansa cartea autobiografică, „Am ales românia”.

Liderul USR și-a făcut apariția în sală alături de președintele USR Cluj, Elek Levente, și de alți reprezentanți ai partidului de la Cluj, iar înainte de a vorbi despre carte, aceasta i-a salutat personal, respectuos și civilizat, pe toți cei din sală care au venit la lansare. Clotilde a vorbit despre prima sa carte, dar nu a evitat nici discuțiile despre politică, rezultatele obținute de USR la alegerile parlamentare, voluntariat și mesajul soțului ei care a inflamat spiritele în interiorul partidului.

Clotilde a aflat din sală de excluderea soțului ei din partid și a declarat că este „o greșeală, la fel ca și mesajul soțului ei (n.r. Sergiu Moroianu)”.

„Îmi cer scuze scriitorilor care probabil sunt nemulțumiți de faptul că volumele lor nu ajung la domnul Liiceanu, știu că este un om detestat de scriitori pentru că primește foarte multe cărți și poate că nu are timp să le citească. Eu nu am pretenția să fiu scriitor, fac multe greșeli când vorbesc în limba română, recunosc, iar eu am avut șansa această de a-l cunoaște pe domnul Liiceanu și de a fi publicată.

Am publicat această carte pentru că eu cred că este un exercițiu de sinceritate, iar după cum știți la ora actuală România suferă de lipsa de încredere. Oamenii nu mai au încredere în clasa politică, nu mai au încredere în viitorul țării lor și pentru asta mulți pleacă. I-am văzut pe românii din Franța, Germania sau Statele Unite, sunt niște oameni foarte muncitori și curajoși, deci nu e adevărat că ei pleacă din țară pentru că nu vor să muncească sau nu au curaj, sunt oameni care au energia și voința. Ei pleacă pentru că nu au încredere că vor primi roadele după efortul lor. Nu au încredere că va fi o meritocrație.

Mă bucur că în Cluj lucrurile nu mai stau așa, așa am înțeles. Mulți români au încredere că în Cluj există această meritocrație, poți să construiești ceva, iar mulți fac un efort civic pentru a schimba lucrurile și asta arată speranța. Eu cred că lupta noastră pentru a construi încrederea este sinceritatea și transparența. Și asta am încercat să fac. Eu am devenit o persoană publică repede, nu mă așteptam la acest lucru. Am construit acest partid acum un an, eram 32 de membri fondatori, după 3 luni eram 150 de membri, iar după încă 3 luni eram 54 de aleși și după alte 3 luni eram 5000 de simpatizanți. Totul s-a întâmplat foarte repede, nu eram gata să spun despre mine totul la un microfon. Am devenit o persoană publică, oamenii îmi puneam întrebări despre copiii mei de exemplu, pentru români familia e un lucru important. Și nu știam cum să fac să fiu sinceră, eu cred în valoarea asta și cred că este cea care ne va salva – sinceritaeta – și în același timp să spun despre mine. M-am gândit cum să fac, nu vroiam ca lucruri despre viața mea personală să fie spuse cu alte cuvinte decât ale mele, iar singura varianta pe care am găsit-o a fost să scriu această carte, am ales România, dar am avut impresia că nu am avut de ales când am scris această carte. Trebuia să o scriu și asta am făcut. Înainte de a fi om politic sunt multe alte lucruri, sunt o profesionistă, sunt o mamă, sunt o persoană implicată în multe acțiuni de voluntariat și apoi vine partea cu politica”, a susținut liderul USR.

Clujul Politic vă prezintă câteva înregistrări video de la lansarea cărții lui Clotilde:

Despre familie, copii, implicare și despre inteligența colectivă

Clotilde Armand: Voi promova consultarea publică, transparența și democrația în cadrul USR, astea sunt valorile în care cred și pentru mine nu sunt doar cuvinte, eu chiar cred în ele.

Întrebată ce părere are despre comentariile răutăcioase pe care le primește pe Facebook, Clotilde a susținut că cei care le scriu sunt manipulați sau plătiți să scrie așa ceva.

„Am părăsit România de trei ori și m-am întors de 4, iar acum nu mai plec. Românii sunt un popor extrem de deschis, în niciun caz xenofobi, numai că cei care spun aceste lucruri au fost manipulați, plătiți pentru a scrie așa ceva, dar nu e nimic din el”, a susținut Armand.

USR nu e „partidul străinilor”, actuala clasă politică a făcut jocurile străinilor de 27 ani

„Se spune despre USR că e partidul străinilor. Nu e adevărat, pentru că acest sistem care este la putere de 27 ani de ani, el a făcut jocul străinilor, pentru că francezii sunt foarte fericiți că vin stomatologi, medici și inginerii români. În Franța am foarte mulți prieteni care se duc la stomatologi români, pentru că în sate și în orașe mici francezii au plecat, ei se duc în America și în Anglia. Și atunci vin niște oameni educați, oameni simpatici, muncitori, sunt la dispoziția noastră, nu se plâng, e super. Și cine a făcut posibil acest lucru? Sistemul actual și politicienii actuali care i-au trimis pe toți în străinătate, pentru că nu au creat aici, în România, condițiile ca ei să simtă că pot să facă ceva. Și noi, USR, exact invers vrem, ca aici să creăm condițiile ca oamenii să rămâne. Deci, cine face jocul străinilor?”, a mai spus Clotilde.

Liderul USR a mai declarat că nu a candidat la alegerile parlamentare din 11 decembrie pentru că vrea să își continue munca începută de salvare a Bucureștiului, în calitatea sa de consilier local al Sectorului 1. Aceasta a precizat că acel sector este singurul loc unde partidele politice clasice nu au majoritaet și nu pot face ce vor.

Politicianul a mai vorbit și despre acțiunile de voluntariat în care se implică.

„Acum există oameni care un pic de timp și puțini bani, pentru noi faptul că timp de o lună este o problemă, dar nu este o catastrofă, nu vom muri de foame, pentru majoritatea românilor o lună fără salariu este o catastrofă, nu mai au ce să își plătească cheltuielile. Nu poți fi voluntar dacă ai nevoie să muncești, dacă ai grija zilei de mâine în permanență. Dacă trebuie să lupți în fiecare zi, dacă îți trebuie două joburi, dacă fiecare leu contează, nu ai cum să faci voluntariat, nu se poate. Iar noi cei din clasa medie, puțini câți suntem, dar vrem să creștem, trebuie să ne implicăm civic și politic. Clasa medie trebuie să facă asta. Dacă clasa săracă este așa de mare nu putem să le cerem lor să facă voluntariat, înseamnă că nu înțelegem ce trăiesc acești oameni dacă le cerem asta.

România este o țară extrem de sufletistă, oamenii chiar așa cum sunt, cu toate problemele și problemele între vecini, totuși există o solidaritate totuși”, a susținut Clotilde.

Franțuzoaica a acordat autografe și și-a făcut poze cu cei prezenți la finalul prezentării cărții sale, care a durat aproximativ o oră și jumătate.

Cartea „Am ales România”, apărută la Editura Humanitas, a fost apreciată și recomandată de scriitorul Gabriel Liiceanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *