Nasra, PSD: statul va garanta 80% din valoarea creditului luat de fermieri

Politica nationala

Veste bună pentru fermierii români! Statul va garanta 80% din valoarea creditului luat de fermieri pentru cumpărarea de terenuri.
După ce într-un interval de timp scurt Ministerul Agriculturii a reușit să repună în funcțiune plata subvențiilor la peste 71% dintre fermieri, Guvernul PSD continuă să susțină fermierii români, prin măsuri care au ca scop stimularea producției autohtone agricole.
Astfel, în baza Ordonanţei aprobate în această săptămână, fermierii autohtoni vor beneficia de credite ieftine, pentru achiziția de terenuri agricole, pentru asigurarea capitalului de lucru și a investițiilor necesare.

„De această măsură, pot beneficia aproximativ 10.000 de societăți din agricultură, obiectivul acestei măsuri fiind creșterea cu 10% a producției interne. Statul va garanta 80% din valoarea creditului luat de fermieri, iar restul de 20% va fi garantat prin terenul achiziționat. Creditele vor fi acordate la o dobândă de maximum 2% peste ROBOR iar comisionul de garantare va fi redus de la 3,8% la 2%. Practic, reducerea comisionului de garantare de 3,8 % va asigura accesul mai facil al fermierilor la garanții pentru credite. Plafonul maxim este de până la 3 milioane euro.
Modificările și completările propuse de actul normativ nu prevăd suplimentarea sau completarea anvelopei financiare a măsurilor reglementate față de cea existentă în prezent. Toate sumele necesare pentru implementarea acestora au statut de împrumuturi subordonate și sunt asigurate din Fondul pentru garantarea creditelor, constituit în baza Legii nr. 218/2005 și nu afectează bugetul anual al MADR” a declarat deputatul Horia Nasra, președintele PSD Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *