Cum văd europarlamentarii clujeni viitorul Uniunii Europene?

Politica externa Slider

Uniunea Europeană împlinește 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, celebrând astfel șase decenii de când comunitatea europeană a luat ființă. Este un moment istoric și pentru România întrucât este marcat primul deceniu românesc în Uniune, în Europa instituțională și în Europa prosperă și pașnică.

Cei mai în măsură pentru a vorbi despre viitorul Uniunii Europene și al României sunt actorii principali de la Bruxelles, europarlamentarii români, iar Clujul are și el doi reprezentanți, Daniel Buda (PNL/PPE) și Norica Nicolai (ALDE).

Portalul caleaeuropeana.ro a stat de vorbă cu europarlamentarii României care au dat curs invitației pentru a le afla viziunile lor despre viitorul Europei noastre, a tuturor, iar noi preluăm cu citarea sursei mesajele europarlamentarilor clujeni. 

Daniel Buda, europarlamentar PNL/PPE:

„Înainte de a vorbi despre parcursul viitor al Uniunii Europene, cred că este necesar să subliniem faptul că lipsa de libertate, moartea, foametea, sărăcia și războiul au generat în mod paradoxal acest proiect măreţ. Timp de 60 de ani, Uniunea Europeană s-a consacrat drept una dintre cele mai puternice structuri economice şi politice din lume, care a generat pace, libertate şi prosperitate pentru cei peste 500 de milioane de cetăţeni ai săi. Iar astăzi putem constata că nu a existat, nu există și nici nu va exista o alternativă la Uniunea Europeană. Terorismul, migraţia, BREXIT-ul sunt doar câteva momente de cumpănă cu care s-a confruntat Uniunea Europeană în ultima perioadă iar aceste dificultăţi au reprezentat atât puncte care au unit mai mult statele membre şi care au generat solidaritate fără precedent sau care, dimpotrivă, au creat disensiuni care au fost depăşite până la urmă.

Chiar şi în acest context tumultos, Uniunea Europeană a rămas în continuare sinonimă cu unitatea în diversitate, mai ales în ciuda euroscepticismului, alimentat adesea de diferiţi actori politici implicaţi în procesul decizional de la nivelul statelor membre dar şi de la nivelul instituţiilor europene.

Timp de mai bine de 10 ani, România a dovedit că este un partener credibil şi loial proiectului european. Am fost deschişi acestui parteneriat, convinşi fiind că doar într-o Europă unită putem asigura o mai mare bunăstare cetăţenilor români. Am beneficiat de sprijin european consistent pentru dezvoltarea comunităţilor locale, pentru creşterea vizibilităţii noastre în UE, dar şi atunci când am identificat dificultăţi în asigurarea democraţiei şi a statului de drept în România.

Astăzi, la 60 de ani de la înfiinţarea Uniunii Europene, se discută despre o Europă cu cercuri concentrice sau cu mai multe viteze însă, din punctul meu de vedere, o astfel de reconfigurare ar duce în mod cert la dezintegrarea proiectului european. Soluţiile viitoare trebuie să fie un rezultat al consensului, iar o Europă puternică este o asigurare de viaţă pentru toate statele membre.

Împreună trebuie să croim acel drum al unei Europe unite care să pornească de la realizări concrete şi care să creeze o solidaritate de fapt, aşa cum milita acum 60 de ani şi părintele fondator al Uniunii Europene, marele Robert Schuman. Iar noi avem menirea de a duce mai departe acest crez, de a menţine Europa unită şi de a păstra acest model şi în viitor”, a fost mesajul lui Daniel Buda.

Norica Nicolai, europarlamentar ALDE:

Foto: revista22.ro

„La ceas aniversar, ne uităm în urmă, la anii care au trecut. Astăzi, Europa are câteva certitudini, și anume o lungă perioadă de pace, o perioadă de bunăstare constantă, o perioadă de siguranță și mai ales o perioadă în care a asigurat spațiului european o serie de valori comune. Ceea ce ne-a unit timp de 60 de ani va trebui să ne unească în continuare.

Din păcate însă, la aceste certitudini s-au adăugat și o serie de incertitudini cu privire la viitorul Uniunii Europene. Probabil că un alt Tratat, la Roma sau în altă parte, va relansa Uniunea pentru că, după 60 de ani, și oamenii și instituțiile tind să obosească. Pentru un viitor sigur, la baza căruia să stea în continuare pacea și siguranța cetățenilor, este nevoie de o viziune. Ea va trebui să aparțină cetățenilor europeni.

Aștept ca după Roma să declanșăm o largă consultare europeană cu privire la viitorul nostru. Din păcate, în ultimii ani, Uniunea Europeană a funcționat mai mult în beneficiul guvernelor și mai puțin în beneficiul cetățenilor. Este momentul să ne întoarcem la cetățeni și să conturăm această nouă viziune, pe care cred că ne-o dorim cu toții”, a susținut și Norica Nicolai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *