Viorel Cataramă, la Cluj: „Dacă voi fi ales președinte PNL duc partidul la 47%”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

După Ludovic Orban, cel de-al doilea candidat la președinția PNL prezent la Cluj-Napoca a fost Viorel Cataramă, care a venit sâmbătă, 27 mai, pentru a-și prezenta programul electoral în cea mai puternică filială din provincie.

„PNL a ajuns un partid de la potențial de 30% a ajuns la București la sub 10% și la nivel național de 20%, iar această contraperformanță de 20% este susținută îndeosebi de Ardeal. Dacă nu ar exista Ardealul în acest moment PNL ar fi mult mai jos. Această situație critică a PNL-ului nu poate fi întoarsă decât cu ajutorul Ardealului. Eu am venit aici să fac un apel și să le cer să adopte o poziție care să mențină unitatea partidului și transformarea lui într-unul de centru-dreapta și cu o ideologie de dreapta.

În ultimii ani România a avut numai guvernări de stângă, cu o mică perioadă a lui Boc de 2 ani, când într-adevăr am avut singura guvernare de dreapta și singurul partid de dreapta care a câștigat alegerile în România. Prin urmare încerc să îmi găsesc cât mai mulți adepți, iar domnul Petru Călian de aici este semnatarul moțiunii mele. Astăzi s-a adăugat echipei noastre și domnul Ioan Oltean de la Bistrița. Există un interes din ce în ce mai mare a simplilor membri de partid în a susține această moțiune de dreapta”, a susținut Cataramă într-o conferință de presă la sediul PNL.

Cataramă: Nu pot avea sprijin de la indivizi care au tranzacționat funcții sau au vândut favoruri!

„Nu cred să fie o problemă să obțin, cred că deja am obținut, sprijinul a 10 organizații ca să am posibilitatea să prezint moțiunea în congres. Eu nu merg și nu acționez pentru a avea sprijinul organizației, acționez pentru a avea sprijinul unora dintre cei 5000 de votanți care susțin ideile mele. În acest moment în partid sunt două cooperative, două tabere, ireconciliabile, care au creat o fractură adâncă și care prefigurează o nouă situație de gen Călin Popescu Tăriceanu sau Theodor Stolojan, asta este istoria PNL-ului. Eu sunt singurul care nu sunt în nici una din aceste tabere și care îi pot aduce pe toți la aceeași masă.

Nu pot avea sprijin de la indivizi care au tranzacționat funcții sau care au vândut favoruri, pe care nu îi interesează nici cum sună moțiunea, nici ce calități are o persoană, el vrea să ia un vot și să primească un favor în schimb. Nu sunt dator nimănui, nu vreau favoruri de la nimeni”, a mai precizat Cataramă.

Cataramă a mai susținut că delegații nu vor avea acces în cabina de vot cu telefoane și aparate foto, iar votul va fi unul bazat pe conștiință. 

„Am cerut camere de luat vedere în cabinele de vot, am cerut ca toate aparatele de fotografiat să fie lăsate la intrare în cabina de vot, pentru că asta nu reprezintă numai o imoralitate, ci și o ilegalitate. Vă spun de pe acum că niciun delegat care va intra în cabină nu va putea să își fotocopieze votul pentru a arăta că a votat corect, din acest motiv vom avea un vot bazat pe conștiință”, a declarat candidatul la președinția PNL.

„57% din electoralul de centru-dreapta susțin moțiunea și programul meu”

„Eu am prezentat moțiunea în aprilie, iar domnul Bușoi a spus că e foarte riscantă, foarte extremistă, nu o putem discuta. Am reluat discuția în momentul în care domnul Predoiu s-a retras și până la urmă ca să închid acest subiect am convenit cu domnul Bușoi să facem un sondaj de opinie, să plătim jumătate, el a ales casa care face sondajul, iar acolo s-a pus o întrebare, printre altele, acesta este un program pe care îl propunem, lansat de domnul Cataramă, susțineți acest program. 57% dintre cei care s-au declarat de centru-dreapta au spus că îl susțin, primul punct era anularea ajutoarelor sociale, fără să fiu anunțat candidat la președinția partidului, fără să fiu multă dezbatere pe această chestiune. Sondajul e public. 57% au susținut acest program. Acest sondaj a fost motivul pentru care eu am intrat în cursa pentru PNL.

Pe mine nu mă interesează ce spun ăia care sunt depedenți de ajutoare sociale, că oricum pe mine nu mă votează.

Viktor Orban e primul ministru al Ungariei de mulți ani pe baza unui program de dreapta, că e acuzat, e problema lui. Să ajung eu să obțin pentru PNL 50%, să guvernez, să pun în aplicare măsurile de dreapta și o să răspund atunci dacă voi fi făcut extremist. Deocamdată este un proiect care are o foarte mare susținere în rândul electoratului de centru-dreapta, de la tineri la bătrâni. Oricine muncește, oricine a muncit la viața lui și plătit taxe și impozite susține acest program. Eu sunt atacat din stânga, dar pe mine nu mă interesează, sunt imun la aceste atacuri, spre deosebire de alți colegi eu nu vreau să îi mulțumesc pe ăia din stânga, eu mă duc spre dreapta și lucrez numai pe partea dreaptă”, a mai susținut acesta. 

„De când am început toată lumea m-a susținut în moțiunea mea, toată lumea mi-a spus că ideile sunt corecte, iar partidul trebuie să le aplice. Nu văd probleme să ajung în congres și vom vedea atunci câți dintre cei 5000 de delegați vor susține această moțiune și aceste idei, până atunci putem să facem speculații, putem să ne dăm mari, putem să facem ce vrem noi, pe mine nu mă interesează să anunț prognoze, pe mine mă interesează să anunț că Partidul Național Liberal considerat de centru-dreapta este într-o confuzie ideologică și se comportă ca un partid socialist sau de centru-stânga. Mă interesează să cer partidului să se comporte ideologic corect”.

Despre relația cu președintele Iohannis

„Tot discursul meu și toată moțiunea mea se bazează pe evitarea pericolului ca președintele Iohannis să fie demis și schimbat cu un reprezentant al PSD-ului. Teama mea principală este ca nu cumva PNL-ul să slăbească atât de mult încât să nu îl mai poată susține pe președinte. Obiectivul nostru strategic este să îl susținem pe domnul președinte să câștige alegerile din 2019, nu cu gura, nu cu vorba, ci cu fapta. Trebuie să trecem bariera celor 30-40 de procente ca să putem să îl propulsăm în turul 2. Primejdia mare pentru România este ca acest lucru să nu se întâmple, să nu mai rămână nimic pe dreapta, iar PSD-ul să pună mâna pe România, să decapiteze justiția, să creeze o gașcă cu acces la devalizarea banului public și cu consecința încă 2.5 milioane de români care să plece în străinătate să muncească”, a fost mesajul lui Cataramă.

Cataramă: „Dacă voi fi ales președinte PNL îl duc la 47%”

„Este un partid fără ideologie, fără doctrină și deocamdată au reușit să ia voturi de la noi și nu au făcut nimic. Dacă voi fi ales președinte PNL îl duc la 47% și termin aceste trei forțe politice care sunt astăzi în Parlament, două alipite PSD-ului – PMP și ALDE – și una fără nicio ideologie, bezmetică, care nici ea nu știe ce susține – USR. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *