Deputații clujeni Adrian Dohotaru, Csoma Botond și Horia Nasra, poziții comune cu privire la incidentul în care a fost implicată actrița Oana Mardare

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Deputatul USR Adrian Dohotaru a declarat, luni, într-o conferinţă de presă organizată la Cluj-Napoca, că va propune modificarea Legii adunărilor publice, astfel încât să fie prevăzute protocoale mai clare de intervenţie ale jandarmilor, după mitingul de sâmbătă, în timpul căruia actriţa Oana Mardare a fost ridicată de către jandarmi, fiind sprijinit în acest demers de deputatul UDMR Csoma Botond și deputul PSD Horia Nasra. 

„Văzând ceea ce s-a întâmplat în Piaţa Avram Iancu la mitingul Noii Drepte, PRM şi PRU, voi propune modificarea Legii adunărilor publice, care să stipuleze protocoale mai clare de intervenţie ale Jandarmeriei, în care să existe un negociator şi să nu se ajungă la bruscări. Acest lucru se poate face fie prin norme metodologice, fie prin amendamente legislative. Voi depune şi o sesizare ministrului de Interne, Carmen Dan, voi cere o anchetă despre comportamentul Jandarmeriei şi voi depune şi o sesizare către Prefectura Cluj. Primarul Emil Boc trebuie să îşi ceară scuze în legătură cu modul în care au fost planificate acţiunile Primăriei privind marşul ‘Cluj Prinde’ şi mitingul Noii Drepte, PRM şi PRU, membrii comunităţii LGBT fiind trimişi la periferie, iar extremiştii au primit aprobare în centru”, a spus Adrian Dohotaru, informează agerpres.ro

La rândul său, deputatul UDMR Csoma Botond a declarat, în aceeaşi conferinţă, că incidentul din Piaţa Avram Iancu a fost ‘prost gestionat’ de jandarmi. 

„Poate şi actriţa Oana Mardare a făcut o greşeală, pentru că nu poţi avea un dialog raţional cu astfel de extremişti, dar Jandarmeria putea acţiona altfel, putea să facă un zid în jurul ei, să o apere de eventualele pericole. Mi se pare disproporţionată intervenţia Jandarmerie”, a menţionat Csoma Botond. 

La conferinţa de presă trebuia să fie prezent şi deputatul PSD Horia Nasra, care a absentat din motive obiective. El a avut însă o postare pe reţelele de socializare, în care, printre altele, îi adresează o întrebare primarului Emil Boc. 

„Încă o dată, o spun răspicat: Astfel de comportamente nu sunt specifice orașului Cluj-Napoca. În capitala Transilvaniei, respectul reciproc, bunul simț și tradiția universitară resping extremismul și violența!

Actrița Oana Mardare și jurnalistul Horea Soica sunt simboluri pentru teatrul independent din Cluj-Napoca și presa locală.

De asemenea, îi solicit lui Emil Boc să acționeze în spirit european, să respecte drepturile civile și să nu mai gândească într-o manieră conservatoare: extrema dreptă în centru orașului, manifestanții pentru drepturi civile (oricare ar fi acelea!) în „cămară” orașului”, a scris Nasra.

Aproximativ 50 de persoane au participat, sâmbătă, la un miting al organizaţiei Noua Dreaptă, de susţinere a familiei tradiţionale, organizat în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca. În timpul manifestaţiei, actriţa Oana Mardare, care a participat în aceeaşi zi la marşul ‘Cluj Pride’ al comunităţii LGBT şi care ulterior a fost prezentă în Piaţa Avram Iancu, a fost ridicată de către jandarmi. Tânăra, care purta tricoul alb cu mesajul ‘spunedrept’, a întrerupt discursurile celor care vorbeau la marşul Noii Drepte, spunând că marşul LGBT nu a fost unul obscen. Organizatorii mitingului Noii Drepte au cerut jandarmilor s-o îndepărteze pe tânără pentru că este provocatoare. Aceasta s-a opus, dar a fost luată pe sus de către jandarmi şi dusă într-o autospecială, iar apoi la poliţie, pentru identificare. 

În aceeaşi zi, peste 500 de persoane au participat la un marş al comunităţii LGBT, intitulat ‘Cluj Pride’, organizat la Cluj-Napoca. Manifestanţii s-au plimbat în linişte pe un traseu lăturalnic, aprobat de Primăria Cluj-Napoca.

Solicitările lui Dohotaru:

  1. Gestiunea deficitară a manifestațiilor din partea Primăriei: Condamnăm modul discriminatoriu în care Primăria a tratat cererile comunităților implicate, preferând să tergiverseze apoi să marginalizeze o comunitate și să o favorizeze pe cealaltă. I-am cerut primarului Emil Boc să își ceară scuze. Suntem de acord cu contestarea la CNCD, realizată de Csoma Botond, cu privire la incompatibilitatea între funcția ocupată de Ionuț Țene, ca director al Biroului de Învățământ, Cultură și Culte, și pozițiile sale constante de extremă dreaptă, reliefate și în refuzul de a permite ca marșul Cluj Pride să se desfășoare prin centru, pe carosabil și la o oră decentă.
  2. Incidentul din Piața Avram Iancu Noua Dreaptă: Ne solidarizăm cu Oana Mardare în lupta împotriva discursurilor bazate pe ură și discriminare. Dacă va dori să continue lupta pe tărâm legal, Oana Mardare poate depune o plângere la Parchetul Cluj-Napoca întrucât faptele săvârșite de cei doi organizatori membri ai ND se pot încadra la art. 193 Cod Penal – Lovirea sau alte violențe: Lovirea sau orice acte de violență cauzatoare de suferințe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. În acest sens, ea beneficiază de tot sprijinul nostru, însă doar ea poate depune plângerea penală.
  3. Jandarmerie: Deși intențiile Jandarmeriei au fost în spiritul legii, urmărind evitarea inflamării spiritelor, constatăm că acțiunile întreprinse au produs un efect complet opus. Modul de a acționa pune sub semnul întrebării pregătirea acestora și condamnăm faptul că sub privirea lor au permis chiar agresarea Oanei Mardare de către organizatorii Noii Drepte. În acest sens Csoma Botond și cu mine am depus o sesizare la Ministerul Afacerilor Interne și la Prefectura Cluj pentru a ne asigura că pregătirea acestora este la standardele la care ar trebui să fie. Totodată vom cere declanșarea unei investigații interne pentru a ne asigura că procedura urmată este cea corectă atât în cazul Oanei Mardare, cât și a jurnaliștilor bruscați și loviți de jandarmi.
  4. Legislație: am propus o dezbatere publică prin care legea adunărilor publice să fie îmbunătățită prin amendamente sau norme metodologice, care să presupună protocoale clare de negociere, pentru a evita violența. Detalii aici: http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21851976-adrian-dohotaru-usr-voi-propune-modificarea-legii-adunarilor-publice-nu-ajunga-bruscari.htm

Iată sesizarea celor doi deputați clujeni pentru ministrul de Interne, Carmen Dan:

 

Stimată doamnă Ministru,

Pe 1 iulie 2017 în Piața Unirii a orașului Cluj-Napoca a fost notificat un miting având drept obiective asumate transmiterea unor mesaje anti LGBT și de susținere a familiei tradiționale de la ora 13 00, sub titulatura „Miting pentru normalitate”, organizat de către partidele Noua Dreaptă (ND), România Unită (PRU) și România Mare (PRM). În cadrul acestuia Jandarmeria Cluj-Napoca a luat măsuri administrative împotriva actriței Oana Mardare.

Întrucât măsurile luate au produs un efect contrar scopului acestora reușind să genereze mai multă tensiune în mulțime și să producă o stare de pericol. Totodată, pe parcursul intervenției au permis unor terți să o agreseze pe Oana Mardare și au aplicat legea selectiv, evitând să ia măsuri față de acești terți. Constat că este condamnabil modul în care au fost scăpate lucrurile de sub control având în vedere amploarea scăzută a evenimentului.

Semnalăm, de asemenea, că mai mulți jurnaliști au fost loviți de jandarmerie. Cerem și anchetarea acestui aspect.

Având în vedere modul în care s-a acționat este necesar să declanșați o anchetă internă pentru a stabili dacă proceduri interne privitoare la acest tip de intervenții au fost respectate și dacă personalul implicat deține o pregătire suficientă pentru a face față unor asemenea incidente.

Consider că în lipsa acestor măsuri, încrederea public în instituțiile abilitate să asigure ordinea publică este serios știrbită.

Vă mulțumesc,

Solicit răspuns în scris.

Cu respect,

Adrian Dohotaru

Csoma Botond

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *