Deputatul Adrian Dohotaru trage un semnal de alarmă în privința locuințelor sociale și a evacuărilor de la Casa Agronomului din Bună Ziua

Comunicate POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Deputatul USR Cluj Adrian Dohotaru trage un semnal de alarmă în privința evacuărilor de la Casa Agronomului din cartierul Bună Ziua și îi reproșează primarului Emil Boc problema locuințelor sociale.

„Aproape 100 de persoane, mulți vârstnici, bolnavi și săraci sunt în pericol de evacuare forțată din Casa Agronomului, din cartierul Bună Ziua, aflat în plină expansiune imobiliară. Direcția Agricolă Județeană Cluj a refuzat să prelungească contractele de chirie și cere oamenilor părăsirea clădirii.

Întrucât foarte puțini dintre cei care sunt amenințați cu evacuarea își permit o chirie la prețurile pieței clujene, Primăria și Consiliul Local trebuie să găsească soluții pentru ca 41 de familii să nu ajungă în stradă. Clujul trebuie să își lărgească stocul de locuințe sociale, iar criteriile de acordare a locuințelor merită să ia în considerare categoriile cele mai dezavantajate, mai ales familiile evacuate. Vă propun dezbateri, cu toate părțile interesate, pentru ca oamenii din Casa Agronomului să nu ajungă sub cerul liber.

Ca parlamentar, am depus amendamente la legea locuinței, alături de colegi din toate partidele, pentru a crește stocul de locuințe publice și pentru a veni în întâmpinarea categoriilor sociale excluse de la acordarea de locuințe. Amintesc că România are un stoc de doar 2% de locuințe publice față de media UE de 30%.

Există și soluții de intervenție la nivel local, nu doar național, mai ales că Clujul are cea mai scumpă piață a chiriilor din țară. Clujul este doar pe locul 29 din 41 din municipiile reședință de județ ca investiții publice. În condițiile în care administrația dvs. și cea precedentă au creat unul dintre cele mai mari ghetouri din țară, la Pata Rât, și cum nu vrem ca cei aproape 100 de oameni în risc de evacuare să ajungă în preajma rampelor de gunoi, un domeniu prioritar de investiție este locuirea publică și accesibilă. Un instrument pentru a aborda locuirea accesibilă este bugetarea participativă, dar, în lipsa dialogului pe care vi l-am propus, ați refuzat să includeți în design locuirea și alte domenii de interes pentru cetățeni.

Lumea noastră este dominată de o teorie simplistă, așa numita „trickle down economics”. Corolarul său este „trickle down politics”, adică politici publice venite în sprijinul deținătorilor de capital, ale căror beneficii s-ar răspândi automat și către clasa de mijloc și către precari.

Deși cred într-o societate a meritului și sunt înconjurat de oameni viguroși, dinamici și creativi, crezul meu este că politica trebuie să li se adreseze în primul rând celor mai umili, care uneori nu au autonomia de a se descurca prin mijloace proprii și au nevoie de sprijinul nostru. Dacă lor le va fi bine, dacă au un acoperiș deasupra capului, acces la educație, sănătate, infrastructură și cultură, și nouă, celor mai descurcăreți și competitivi, ne va fi bine. În plus, cu toții devenim la un moment dat vulnerabili.

Este săracul vinovat singur pentru situația lui, așa cum iobagul era responsabil pentru sistemul feudal în care trăia sau robul pentru sclavia care îi era impusă? Ce responsabilități avem noi, ca societate, ca oameni civici și politici, pentru cei mai săraci, mai bolnavi și mai vulnerabili dintre noi? Să ne gândim la aceste lucruri, în preajma spectacolului UNTOLD, când 100 de oameni riscă să ajungă în stradă, când mii de oameni au ajuns să locuiască în ultimele decenii la Pata Rât”, a declarat Dohotaru. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *