Președintele Parlamentului Ungariei, la Cluj: „În Europa s-a declanșat un atac la adresa statelor naționale”

Politica externa

Prezent la Cluj-Napoca cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, președintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, a declarat, luni seară, că anumite grupuri de forță consideră că trebuie să domine Europa și că s-a declanșat un atac la adresa căsătoriilor bazate pe comuniunea de viață dintre bărbat și femeie, la adresa bisericilor creștine și a statelor naționale, potrivit AGERPRES.

„Astăzi, în Europa s-a declanșat un atac la adresa căsătoriilor bazate pe comunitatea de viață a bărbatului și femeii, la adresa bisericilor creștine și a statelor naționale. Sunt asediați germani, francezi, spanioli, suedezi, dar și maghiarii și românii. Nu este o pură întâmplare, anumite grupuri de forță consideră că trebuie să domine Europa, că au suficientă putere și forță pentru a subjuga Europa.

Ideologii acestei grupări sunt europeni și consideră că identitatea europeană trebuie să fie fluidă, adică trebuie să ne lepădăm de identitatea noastră europeană. Ei nu consideră că drepturile și îndatoririle trebuie să se afle în echilibru, ci consideră că eliminarea gândirii și a cuvântului liber, sub pretextul corectitudinii politice, este un lucru bun. Ei doresc să construiască Statele Unite ale Europei, un lucru străin de civilizația europeană. Ne amenință că, dacă idealurile lor nu vor deveni realitate, atunci națiunile și statele Europei se vor război între ele și vor da foc Europei, cum s-a întâmplat în decursul celor două războaie mondiale”, a afirmat Kover Laszlo.

Liderul parlamentului ungar a susținut că printre acești ideologi se află și maghiari.

„Noi, maghiarii, dorim ca toți vecinii noștri să fie capabili de colaborare internațională cu noi, în sânul statelor naționale pe care le constituie, dorim ca toate statele să garanteze identitatea națională nu numai pentru majoritatea din țara respectivă, ci și pentru minoritățile naționale. În Europa Centrală și de Est statele naționale nu trebuie să fie clădite pe ideea superiorității naționale, nu trebuie să rămână tributare secolului al XX-lea, ci să recunoaștem oportunitățile secolului al XXI-lea, să ne stimăm vecinii. Dacă nu vom reuși, toate țările din această parte a Europei își vor pierde identitatea”, a mai spus Kover.

„Forțele politice care spun că lipsa identității este un lucru bun vor da o lovitură de grație minorităților naționale, trebuie să întărim identitatea și să colaborăm cu vecinii noștri. Vin vremuri noi și mari, această realitate poate suna ca o amenințare, dar am constatat că cei care devin câștigătorii vremurilor nu sunt cei care au arme sau spun minciuni, ci vor învinge cei care au o identitate și un crez mai puternic”, a mai subliniat Laszlo.

Peste 250.000 de persoane sunt așteptate să participe la cele circa 500 de evenimente care au loc în cadrul ediției a opta a Zilelor Culturale Maghiare, desfășurată la Cluj-Napoca, în perioada 13 — 20 august.

La evenimentele din cadrul Zilelor Culturale Maghiare participă, printre alții, și președintele UDMR, Kelemen Hunor

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *