USR nu doarme: Tudorel Toader subordonează Justiția intereselor lui Dragnea și Tăriceanu

Comunicate Politica nationala

Partidul Uniunea Salvați România condamnă ferm propunerile legislative de modificare a legilor Justiției anunțate de ministrul Tudorel Toader și pregătește o moțiune simplă împotriva acestuia, se arată într-un comunicat remis presei de USR.

Prin propunerile făcute de ministrul Justiției, practic, numirile procurorilor șefi de la DNA și DIICOT au ajuns în pixul lui Dragnea.

Ministrul Justiției a cedat presiunilor liderilor PSD-ALDE și a exclus președintele României din procedura numirii șefilor DNA, DIICOT si Procurorului General astfel încât Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu să își atingă obiectivul principal: schimbarea șefilor de parchete și închiderea propriilor dosare.

Pentru că nu au reușit cu OUG 13 care a scos oamenii în stradă, PSD-ALDE au schimbat strategia și au elaborat aceste propuneri legislative care subordonează și politizează Justiția în liniște. USR averitizează că PSD întoarce România în perioada de ”liniște” a Rodicăi Stănoiu, când toate activitatea Justiției se desfășura sub atenta oblăduire a conducerii de partid și de stat.

La fel de grav  este faptul că Inspecția Judiciară trece de la Consiliul Superior al Magistraturii sub controlul politic de la Ministerul Justiției. Iar prin înființarea unui parchet special pentru magistrați, practic, PSD creează o arhivă SIPA 2 prin care procurorii și judecătorii vor fi verificați și controlați politic. Aceasta este o măsură clară de intimidare a magistraților din România.

Mai mult, trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției contravine Constituției României, potrivit căreia CSM „îndeplineşte rolul de instanţă de judecată, prin secţiile sale, în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor şi a procurorilor, potrivit procedurii stabilite prin legea sa organică”.

Totodată, posibilitatea ca procurorii ierarhic superiori să infirme actele procurorilor din subordine inclusiv pentru motive de netemeinicie, nu doar pentru motive de nelegalitate, poate duce la închiderea unor dosare la ordin politic.

Sub pretextul unei „normalizări” a activității judiciare, printre câteva măsuri care ar putea fi considerate corecte, se ascunde esența acestei inițiative: PSD-ul dorește să își întărescă puterea prin subordonarea justiției pe linie de partid. Mare parte din reforma Justiției făcută pentru a intra în UE este anulată prin propunerile făcute astăzi de ministrul Tudorel Toader. 

Acest atac asupra Justiției ne obligă să inițiem încă de la începutul noii sesiuni parlamentare o moțiune simplă împotriva Ministrului Justiției, alături de toți parlamentarii care doresc să ni se alăture demersului nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *