Sibiul, gazda reuniunii Consiliului European în 9 mai 2019

Politica nationala Slider

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, înainte de reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, că a stabilit cu preşedintele Consiliului, Donald Tusk, ca întâlnirea informală de la Sibiu, anunţată anterior de Jean-Claude Juncker, să aibă loc pe 9 mai 2019, de Ziua Europei.

“Mai exact, o întâlnire care se va desfăşura la Sibiu şi va fi ultima întâlnire, cea unde probabil vom trage anumite concluzii în ce priveşte viitorul Uniunii, Agenda Strategică, cum spunem noi”, a declarat Iohannis.

Întrebat dacă este o problemă schimbarea datei Summitului de la Sibiu, care iniţial a fost propusă de Juncker să fie a doua zi după ce Marea Britanie părăseşte UE, Iohannis a răspuns că nu, ci, din contră, vede acest lucru ca pe o oportunitate.

“Dacă putem să serbăm Ziua Europei cu un Summit în România, cred că este un lucru extraordinar de bun”, a susţinut şeful statului.

În ce priveşte agenda Consiliului European care se desfăşoară acum la Bruxelle, Klaus Iohannis a spus că se regăsesc teme precum Agenda Liderilor şi evaluarea rezultatelor negocierii pe Brexit.

“Preşedintele Consiliului, domnul Tusk, va prezenta ceva ce se numeşte Agenda Liderilor, deci agenda şefilor de stat şi de guvern, o agendă care arată când şi cu ce teme ne vom întâlni noi până inclusiv în 2019, pentru a face Uniunea mai performantă, mai bună. Pe noi ne interesează foarte mult această chestiune, fiindcă în prima parte a lui 2019 noi avem Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi, cu siguranţă, ne vom implica pentru a avea rezultate foarte bune”, a susţinut şeful statului.

În privinţa evaluării rezultatelor negocierii pe Brexit, Iohannis a punctat că „deocamdată, cel puţin, veşti încurajatoare nu avem în concret. Deci, nu cred că la această întâlnire vom fi în situaţia să spunem că putem să intrăm în faza a doua”.

El a amintit că interesul major pentru România este drepturile românilor catre trăiesc în Marea Britanie.

“Ne interesează pe noi foarte mult drepturile cetăţenilor europeni în Marea Britanie, deci şi a românilor care trăiesc acolo, sunt o temă care se pare că este destul de bine, cu deschidere, tratată din ambele părţi”, a adăugat preşedintele

Preşedintele Klaus Iohannis participă, în perioada 19-20 octombrie, la reuniunea Consiliului European, la Bruxelles. Subiectele principale de discuţie vizează migraţia, agenda digitală a UE, securitatea şi apărarea, relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Turcia şi dosarul nord-coreean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *