Peste 3000 de clujeni au protestat, în ploaie, împotriva legilor justiţiei – FOTO/VIDEO

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Ploaia şi vremea nefavorabilă nu i-a speriat pe clujeni, care au ieşit cu mic cu mare la protestul de duminică seara, 26 noiembrie, în centrul oraşului pentru a cere demisia Guvernului Tudose, renunțarea la modificarea legilor justiției și a măsurilor fiscale.

Înarmaţi cu pancarte, umbrele şi pelerine, manifestanții s-au adunat de la ora 18 la monumentul Memorandiştilor de pe Eroilor, dar după câteva minute s-au dus în Piaţa Unirii, unde printre colindele de la Târgul de Crăciun s-au strigat mesaje anti-guvernamentale: „Demisia, Demisia”, „Uniţi salvăm toată România”, „PSD ciuma roşie”, „Bucureşti nu uita, Clujul e de partea ta”, „În democrație, hoții stau la pușcărie”, „Justiţie, nu corupţie”, „Nu stați la căldură, PSD vă fură”, „DNA să vină să vă ia”, „Hoţii, hoţii”, „Dragnea nu uita România nu-i a ta”, „Hoţii la răcoare nu la guvernare”, „Tăriceanu şobolanul” şi „Dragnea şi Tudorel voi sunteţi statul paralel”.

Membrii societăţii civile din Cluj au anunţat că le vor cere parlamentarilor clujeni ai PSD+ALDE să nu voteze legile justiţiei şi vor merge chiar în audienţe la aceştia. Astfel, deputaţii clujeni de la PSD Horia Nasra, Cristina Burciu şi Cornel Itu, respectiv senatorul Vasile Ilea, dar şi deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu vor fi asaltaţi de mesaje în următoarele zile din partea grupurilor civice.

La ora 19 s-a plecat într-un marş organizat şi paşnic, flancat de jandarmi, pe ruta Eroilor – Piaţa Avram Iancu – Dorobanţilor – Mărăşti – 21 Decembrie – Unirii.

Dintre mesajele afişate pe pancarte, merită să le menţionăm pe cele mai interesante: „Vă jucați cu focul, mămăliga va exploda!”, „Suntem cu ochii pe voi”, „Toţi pentru justiţie”, „Ziua sunt corporatist, seara #Rezist”, „Noi suntem statul paralel, Dragnea nu ai viză în el” sau „Când nedreptatea devine lege, nesupunerea devine datorie”.

Protestatarii au înconjurat Piaţa Avram Iancu, iar la Prefectură s-a strigat DEMISIA. Din cauza numărului mare de oameni, circulaţia a fost oprită pe B-dul 21 Decembrie, iar maşinile au fost deviate pe rute ocolitoare. Potrivit estimărilor, numărul manifestanţilor a ajuns la peste 3000.

Marşul a continuat până în cartierul Mărăşti în jurul orei 21, după care s-a revenit în Piaţa Unirii, unde avea loc finalul concertului trupei Voltaj. Cei câteva sute de protestatari s-au infiltrat printre oamenii care asistau la concert şi au început să scandeze „DNA, să vină să vă ia” sau „PSD ciuma roşie”, moemnt în care solistul formaţiei, clujeanul Călin Goia, a strigat la microfon „respect pentru cei care luptă pentru ţara asta. Suntem alături de voi”.

Manifestații similare au avut loc loc la București, dar și în alte 80 de orașe din țară și din străinătate.

42 de grupuri civice și organizații neguvernamentale, precum și confederațiile sindicale Blocul Național Sindical (alcătuit din 34 de federații profesionale) și Cartel Alfa (alcătuit din 41 de federații profesionale) s-au aliat pentru a-i scoate pe oameni în stradă.

VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *