Deputatul Adrian Dohotaru militează pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Deputatul independent Adrian Dohotaru îşi doreşte ca persoanele cu dizabilităţi să beneficieze de mai multe drepturi în România, astfel că va depune mai multe amendamente la iniţiativa legislativă OUG 51/2017 pentru care a reuşit să obţină o amânare.

„Dincolo de luptele interne din PSD, există un proces legislativ care merge înainte. Ordinea de zi de ieri, la Comisia de Muncă și Protecție Socială, a fost încărcată. Solidaritatea este una dintre valorile centrale care mă ghidează. De aceea, mă bucur că am reușit să obțin o amânare pentru o inițiativă importantă, bine-venită, dar unde există potențial să facem și mai mult bine, inclusiv să corectăm câteva nedreptăți.

Ordonanța de urgență nr. 51/2017 aduce mai multe modificări legislației pentru persoanele – adulți și copii – cu dizabilități, de la recunoașterea oficială a limbajului mimico-gestual și a celui specific persoanelor cu surdo-cecitate, la simplificarea procedurii de contestare a certificatelor de încadrare în grad și tip de handicap și până la corelarea mai multor legi importante.

Am cerut amânarea votului în comisie deoarece am observat câteva sugestii bune făcute de Consiliul Economic și Social pe care vreau să le preiau sub formă de amendamente la inițiativă. Astfel, până la următoarea ședință, prima din sesiunea parlamentară care va începe în februarie, voi lucra la:

– un amendament punctual ce prevede reformularea articolului prin care se acordă reducererile la cazare și masă oferite studenților cu dizabilități astfel încât aceștia să beneficieze de ele automat, fără a mai fi nevoie de depunerea unei cereri,
– un amendament care să amelioreze din nedreptatea comisă de revoluția fiscală și să reducă din povara de pe angajații cu dizabilități grave, prin eliminarea obligației de a plăti contribuția socială de sănătate,
– un amendament care să remedieze efectul desființării unităților protejate, unde erau angajate 2.000 de persoane cu dizabilități, prin OUG 60/2017.

În perioada următoare voi avea o serie de discuții cu o parte din reprezentanții din CES care au făcut propunerile din avizul dat inițiativei și voi încerca, așa cum am zis, să îmbunătățim inițiativa și să corectăm din nedreptățile comise anul trecut”, a declarat Dohotaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *