Momentum – „USR de Ungaria” – pregătită de primul examen electoral! „Ne dorim o Ungarie pro europeană şi nu una pro-Putin”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Pornită ca un mișcare civică în Ungaria împotriva măsurilor guvernului Orban și pentru susținerea valorilor europene, noul partid maghiar Momentum se va afla în acest an în fața primului examen de maturitate politică la Budapesta, urmând să participe la alegerile parlamentare din aprilie 2018, unde speră să intre în Parlamentul Ungariei pentru a diminua din influență partidului FIDESZ condus de Viktor Orban.

Mișcarea Momentum a pornit, la fel ca și USR, din stradă, din rândul societății civile, şi îşi doreşte ca Ungaria să fie pro Uniunea Europeană. Au devenit o formațiune politică în acte în luna martie 2017, după o mare victorie obținută în fața regimului Orban, când au reuşit să oblige guvernul ungar să îşi retragă candidatura pentru ca Ungaria să devină gazda Jocurilor Olimpice din 2024, adunând 200.000 de semnături de la maghiarii care nu îşi doresc ca ţara lor să organizeze Olimpiada şi motivând că există probleme mai mari precum sânătatea sau educaţia unde ar putea fi folosiţi banii respectivi. Atunci a fost prima dată când Viktor Orban a vorbit pentru prima dată de Momentum, catalogându-l drept un partid social-democrat, lucru total neadevarat care i-a iritat pe cei din Momentum. 

Prezent în Cluj-Napoca la invitaţia USR Cluj, András Fekete-Győr, unul dintre fondatorii Momentum, a prezentat obiectivele partidului şi şansele pe care le au la alegerile parlamentare din Ungaria. „Sperăm să obţinem între 5-11% şi să intrăm în Parlament”, a fost anunţul acestuia în cadrul unei dezbateri care a avut loc în sala de conferinţe a hotelului Victoria, luni, 5 februarie. 

Întâlnirea a fost deschisă de preşedintele USR Cluj-Napoca, Radu Boloveschi, alături de preşedintele filialei judeţene şi vicepreşedintele USR, Elek Levente.

Potrivit liderului maghiar, Momentum îşi doreşte o Ungaria pro-europeană, nu una pro-Putin şi vrea să convingă cât mai mulţi tineri să se alăture acestui proiect politic, la fel ca şi USR în România.

„Misiunea Momentum este să existe şi să ofere nişte lovituri puternice la momentul potrivit. Nu ne dorim o Ungarie pro-Putin […] Votul prin corespondenţă trebuie să fie pentru toată lumea, nu doar pentru cei din Ungaria, de asta avem programe în acest sens. Am dezvoltat şi o aplicaţie cu ajutorul căruia fiecare maghiar care trăieşte în afara Ungariei se poate înregistra. Încercăm să facilităm cât mai mult votul prin corespondenţă”, a susţinut András Fekete-Győr.

„Noi practic am intrat în politică precum o cometă, ne spuneam o mişcare, am venit din stradă şi acum încercăm să îmbinăm ideea de comunitate cu partidul Am avut mai multe acţiuni de tip guerilla şi am reuşit să împlicăm oamenii în mişcarea noastră. Cam 80% din Momentum la ora actualăsunt oameni care niciodată nu s-au ocupat de politică, avem foarte mulţi membri, graficieni, matematicieni, IT-işti, suntem un colectiv extrem de colorat”, a mai precizat acesta.

Ironii marca Momentum pentru propaganda anti-UE a lui Orban

„Noi practic am ironizat propaganda anti-UE şi am spus că trebuie să oprim propaganta pro-Putin. La ora actuală, cam 70% din populaţie este pro UE, cetăţenii maghiari sunt foarte foarte pro UE, iar guvernul maghiar face tot posibilul să împiedice asta. Noi încercăm mereu să spunem cât de important este conceptul pro Europa, iar dacă va exista oricem semn că FIDESZ va încerca să scoată Ungaria din UE va exista o revoluţie”, a declarat liderul maghiar.

Obiectivul la alegerile parlamentare din aprilie 2018

„Ne dorim să intrăm în Parlament şi să obţinem între 5-11%, dar sunt foarte mult partide mici în opoziţie, iar multe dintre ele nu vor rezista, însă noi suntem pregătiţi să integrăm aceste partide.

În proiectul nostru va exista o ţară comună, a tuturor. Ne-am gândit şi la maghiarii din afara ţării. Ne dorim să facem cât mai transparente cheltuielile publice, să existe un sistem transparent de finanţare acordate maghiarilor din străinătate”, a mai precizat acesta.

În Momentum cel mai tânăr membru are 18 ani, iar cel mai bătrân 90.

Liderul USR, Dan Barna, le-a transmis, printr-un mesaj citit de Elek Levente, mult succes celor de la Momentum la alegerile parlamentarie din aprilie 2018 si a sustinut ca vor gasi in USR un partener strategic de incredere. Acesta nu a putut fi prezent la aceasta intalnire din cauza sesiunii parlamentare. 

Momentum şi USR sunt două partide tinere, aflate la început de drum, cu aceeaşi ideologie şi care îşi doresc să reîmprospăteze actualul sistem politic vechi şi îmbătrânit şi susţinând valorile comunităţii europene. Ambele formaţiuni vor să îşi atragă susţinerea generaţiei tinere şi a generaţiei digitale. 

VIDEO 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *