Europarlamentul Daniel Buda solicită Guvernului Dăncilă un birou unic pentru proiectele europene

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Europarlamentarul PNL Daniel Buda a adresat vineri Guvernului o serie de solicitări pentru simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene în agricultură, precum existenţa unui birou unic pentru avize, eliminarea condiţionalităţilor suprapuse în ţară şi neschimbarea regulilor în timpul jocului, potrivit AGERPRES.

„Cred că doamna Dăncilă trebuie să înţeleagă că nu poate să pună fermierii, primarii, din România să meargă pe la fiecare instituţie avizatoare cu câte un dosar pentru a-şi obţine avizele aberante. Am avut exemple de primar şi de fermier care mi-au spus că au trebuit să obţină aviz pentru negarea faptului că are conductă de gaz pe teren. Nu suntem sănătoşi la cap? Cred că un birou unic, pe lângă prefectură, unde să se întâlnească toate structurile avizatoare este absolut necesar şi ar duce la scurtarea termenelor necesare pentru fonduri europene”, a declarat, vineri, în conferinţă de presă, Daniel Buda.

Buda a criticat numeroasele condiţionalităţi adăugate în ţară peste prevederile europene.

„Cât de multe condiţionalităţi se adaugă peste cele două-trei aspecte de la Bruxelles! Mai venim noi şi mai punem 20-30 de condiţii. Când i-am spus doamnei Dăncilă despre simplificarea acestei proceduri, m-am referit în primul rând la eliminarea acelor condiţionalităţi care s-au pus peste cele de la Bruxelles. Cel mai mare duşman în absorbţia fondurilor europene este Curtea de Conturi. De la minister mi s-a spus că nu o dată cei din România sunt nevoiţi să sune la Bruxelles la Curtea de conturi, ca ei să sune în ţară la Curtea de conturi din România pentru a le spune: Măi, nu mai interpretaţi de maniera restrictivă pe care o faceţi, pentru că nu este aşa” a spus Daniel Buda. .

Simplificarea procedurilor pentru accesarea fondurilor europene presupune, în opinia lui Daniel Buda, reducerea numărului de instituţii avizatoare care să se pronunţe asupra acestor proiecte, neschimbarea regulilor de joc în timpul jocului, reducerea numărului de acte necesare şi nu în cele din urmă, este nevoie de o acţiune coordonată de consultanţă naţională.

„Faptul că azi ai nevoie de 3.500 de pagini să le depui pentru un proiect european, comparativ cu un fermier din Polonia, este un factor care îţi blochează orice dorinţă de a lua fonduri europene. De acea am cerut acest birou unic”, a precizat Daniel Buda.

„Sunt o grămadă de lucruri pe care noi, Asociaţia Municipiilor din România, le-am propus, nu o dată, ci de nenumărate ori, Asociaţia Municipiilor. (…) Răspuns la propunerile noastre… Abia acum, constatând că România nu poate absorbi banii europeni, Guvernul a discutat un Memorandum şi din următoarea perioadă, acest memorandum ar trebui să se transforme în anumite modificări. Dar asta se întâmplă de cel puţin un an şi jumătate. Noi suntem într-o situaţie mai proastă în această a doua perioadă de finanţare decât în prima. Nu am învăţat nimic”, a menţionat şi liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, preşedinte executiv al AMR.

Europarlamentarul are programate vineri mai multe întâlniri cu mari fermieri din judeţ, o vizită la pescăria Cefa, dar şi la Liceul agricol din Salonta.

Daniel Buda a încheiat vineri un turneu de două săptămâni prin judeţele regiunii de nord-vest, pentru a discuta cu fermierii despre problemele lor precum şi despre procesul de consultare pe marginea viitoarei Politici Agricole Comune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *