Iohannis a susţinut la Consiliul European majorarea modică a contribuţiei naţionale la bugetul UE şi a exprimat sprjinul faţă de propunerea PE prin care delegaţia europarlamentarilor români va avea un mandat în plus

Politica nationala

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut vineri, la Consiliul European, o majorare modică a contribuţiei naţionale la bugetul UE, astfel încât să fie menţinute alocări adecvate pentru politicile UE, în special pentru politica de coeziune şi politica agricolă comună, şi a exprimat sprijinul României faţă de propunerea Parlamentului European privind noua distribuţie a mandatelor în legislatura 2019-2024, prin care România recuperează mandatul pierdut în legislatura actuală, urmând ca delegaţia de europarlamentari români să fie compusă din 33 de membri, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat vineri, 23 februarie a.c. la reuniunea informală a Consiliului European, care a avut loc la Bruxelles, Regatul Belgiei. Principalele subiecte aflate pe agendă au vizat viitorul Cadru Financiar Multianual post 2020 şi aspecte instituţionale, în perspectiva alegerilor europene din 2019. În ceea ce priveşte viitorul Cadru Financiar Multianual post 2020, discuţiile liderilor europeni s-au concentrat în principal pe calendarul procesului de negociere, priorităţile politice care vor contura arhitectura viitoare a bugetului UE şi dimensiunea acestuia după 2020. Pentru România, viitorul cadru bugetar al UE post 2020 prezintă o importanţă aparte, fiind unul dintre principalele dosare pe care ţara noastră le va gestiona pe durata mandatului Preşedinţiei Consiliului UE”, anunţă Preşedinţia, subliniind că „preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat importanţa menţinerii unităţii statelor membre spre obţinerea unui consens, subliniind faptul că România va acţiona, în calitate de Preşedinţie a Consiliului UE, pentru facilitarea unui acord politic privind bugetul Uniunii Europene după 2020”.

De asemenea, şeful statului a susţinut importanţa ca procesul de negociere să conducă la un buget al Uniunii ambiţios, modern şi care să permită avansarea proiectului european şi să răspundă aşteptărilor tuturor cetăţenilor UE şi, în acelaşi timp, a evidenţiat necesitatea de a avea un buget suficient, care să susţină în continuare finanţarea adecvată a politicilor care au condus la creştere şi dezvoltare.

„Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea creşterii convergenţei ca principală prioritate, cu menţinerea alocărilor substanţiale pentru politicile tradiţionale ale UE, care şi-au demonstrat valoarea adăugată şi beneficiile pentru statele membre. În acest sens, preşedintele României s-a pronunţat pentru finanţarea adecvată a Politicii de Coeziune în vederea reducerii decalajelor dintre statele membre şi regiuni, dar şi pentru reformarea acesteia pentru a răspunde cât mai bine nevoilor actuale ale statelor membre UE”, transmite Administraţia Prezidenţială.

„Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România va sprijini o eventuală majorare modică a contribuţiei naţionale la bugetul UE, astfel încât să fie menţinute alocări adecvate pentru politicile UE, în special pentru politica de coeziune şi politica agricolă comună”, notează Preşedinţia.

Cu privire la aspectele instituţionale, în cadrul reuniunii au fost abordate chestiuni legate de compoziţia Parlamentului European pentru mandatul 2019-2024, candidaţii „cap de listă” ai partidelor politice europene (Spitzenkandidaten), precum şi listele transnaţionale.

„Preşedintele României a arătat că ţara noastră susţine propunerea Parlamentului European privind noua distribuţie a mandatelor în legislatura 2019-2024, prin care România recuperează mandatul pierdut în legislatura actuală, urmând ca delegaţia de europarlamentari români să fie compusă din 33 de membri. Distribuţia propusă de Parlamentul European este obiectivă, echitabilă şi respectă principiul conform căruia nici un stat nu pierde locuri. Şefii de stat şi de guvern au agreat propunerea Parlamentului European privind noua distribuire a locurilor în perspectiva părăsirii Uniunii de către Marea Britanie”, menţionează Administraţia Prezidenţială.

În privinţa candidaţilor „cap de listă” ai partidelor politice europene (Spitzenkandidaten), Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că experienţa din 2014 a fost una pozitivă şi ar trebui dezvoltată în continuare, subliniind că practica trebuie să respecte echilibrul inter-instituţional şi să stimuleze buna cooperare între instituţiile Uniunii Europene, pentru promovarea unei agende comune pro-europene, adaptată intereselor cetăţenilor.

„Totodată, Preşedintele României a exprimat sprijinul pentru desfăşurarea consultărilor cetăţeneşti, pentru creşterea gradului de conştientizare la nivelul cetăţenilor europeni asupra subiectelor de actualitate de pe agenda europeană. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că pentru ţara noastră, în calitate de viitoare deţinătoare a Preşedinţiei Consiliului UE, este importantă creşterea gradului de conştientizare la nivelul cetăţenilor europeni asupra subiectelor de actualitate de pe agenda europeană”, menţionează Preşedinţia.

În marja Consiliului European, preşedintele Klaus Iohanis a avut o întâlnire bilaterală cu prim-ministrul Republicii Polone, Mateusz Morawiecki, în care au abordat chestiuni legate de agenda europeană, aspecte legate de cooperarea în domeniul securităţii şi de Iniţiativa celor Trei Mări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *