Valdis Dombrovskis, vicele Comisiei Europene: „Parlamentul European este forța aprofundării uniunii economice și monetare!”

Politica externa

În cadrul ședintei plenare de la Strasbourg a Parlamentului European, a avut loc o dezbatere extrem de interesantă pe marginea rezultatelor reuniunii Eurogrupului și pregătirii summitului zonei euro la care au participat reprezentanții Consiliului European și Comisiei, precum şi europarlamentarul clujean Daniel Buda.

Juliane BOGNER-STRAUSS, în numele Consiliului, a subliniat în intervenția sa faptul că: „La reuniunea din 3 decembrie, Eurogrupul a făcut progrese semnificative. Nu ține de Consiliu să delibereze asupra acordurilor făcute la Eurogrup. Două rezultate concrete care fuseseră solicitate de lider, au fost furnizate: calendarul pentru mecanismul comun și termenul de referință pentru mecanismul de stabilitate. Abordarea de stabilitate-se va asigura că statele beneficiare nu trebuie să ducă povarea unei datorii publice care nu este sustenabilă. Acum, liderii de la summitul UE vor trebui să vină cu orientări în funcție de situații”.

Valdis DOMBROVSKIS, vicepreședintele Comisiei Europene, a transmis următoarele aspecte:

„Parlamentul European este forța aprofundării uniunii economice și monetare. Calea a fost una plină de provocări. Discuția de la Eurogrup arată dorința de a găsi soluții fezabile pentru provocările noastre comune. În ce privește instrumentele bugetare pentru moneda euro, summitul euro ne va spune mai multe. Cadrul de stabilitate în zona monedei euro trebuie stabilizat. Salut deschiderea Eurogrupului în ce privește concurența. Sperăm să obținem progrese suplimentare. Un suport de reformă și funcția de stabilitate vor trebui să pună bazele acestei discuții în contextul viitorului CFM. Comisia se bazează pe susținerea și stimulentul Parlamentului European pentru a atinge obiectivele propuse. Salutăm acordul în ce privește pachetul bancar. În ce privește partajarea riscurilor, este și aceasta o prioritate pentru UE”.

Othmar KARAS, din partea grupului PPE, a subliniat în intervenția sa faptul că: „Trebuie spus clar, ceea ce am sperat și a fost anunțat de Franța și Germania, nu s-a întâmplat, adică dinamizarea reformei monetare. Nu am ajuns așa departe cum ne-am dorit. Totuși, putem spune că pe 3 decembrie, la reuniunea Eurogrupului s-au făcut progrese. Spunem clar ce vrem. Un buget european puternic în cadrul CFM pentru a sprijini reformele structurale, garantarea depozitelor”

Mercedes BRESSO, în numele grupului S&D, a transmis faptul că: „Regretăm lipsa de progrese concrete în legătură cu bugetul euro. Este nevoie de progrese suplimentare în legătură cu un acord final referitor cu mecanismul de asigurare a depozitelor și o funcție de stabilizare împreună cu un mecanism de reducere a riscurilor. Summitul din decembrie este o ocazie unică pentru a consolida zona euro și a o face mai puternică în caz de crize”.

Bernd LUCKE, din partea grupului ECR, e subliniat în intervenția sa faptul că: „Din nou, nu s-au făcut niciun fel de progrese, statele membre pe bună dreptate s-au plâns. Domnul Macron crede că este nevoie de un buget orizontal pentru a crește salariul minim în Franța, dar nu este adevărat. Mecanismul de protecție nu funcționează. Avem nevoie de acțiuni și nu de cuvinte”.

Caroline NAGTEGAAL, în numele grupului ALDE, a subliniat în intervenția sa faptul că: „Apreciez în mod deosebit faptul că, Comisia sporește presiunea în cazul Italiei. E nevoie de realism în cazul Italiei pentru a înțelege că 130% datorie publică retrage mulți bani. Reformele de bază în ce privește vârsta de pensionare nu ajută cu nimic. Italia are nevoie de reforme mai realiste pentru a face economia mai productivă. Comisia trebuie să trateze Italia ca orice țară din UE astfel încât Italia să își respecte angajamentele”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *