Analiză IRES: Cum arată profilul votanților USR-PLUS, PNL și PSD după alegerile din 26 mai!

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a publicat o analiză focusată pe profilul socio-demografic și comportament electoral al votanților partidelor clasate pe primele 3 locuri la alegerile europarlamentare.

  • Votanții Alianței 2020 – USR-PLUS sunt preponderent tineri din urbanul mare.
  • Cei mai mulți votanți PNL au studii medii, cei mai mulți votanți PSD au venitul sub 1.500 de lei lunar și unul din trei votanți ai Alianței 2020 – USR-PLUS a absolvit studii superioare.
  • Jumătate dintre votanții Alianței sunt angajați în mediul privat,  6 din 10 votanți PSD sunt pensionari, iar la votanții PNL se regăsește cea mai mare proporție de persoane neocupate.
  • Cea mai mică proporție de persoane interesate de politică este regăsită în rândul votanților PNL, iar votanții Alianței 2020 – USR-PLUS sunt mult mai activi în mediul online.
  • Jumătate dintre votanții PSD au votat doar la europarlamentare, nu și la referendum. Decizia de a se prezenta la vot este luată mult mai aproape de ziua votului de către votanții PNL și PSD.
  • Un sfert dintre votanții USR – PLUS au fost îndemnați să participe la vot la referendum. Unul din patru votanți PSD care au votat la referendum au pus ștampila pe „Nu” pentru ambele întrebări

Analiza poate fi citită în întregime AICI.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *