SONDAJ CURS. Schimbări în clasamentul politicienilor: Klaus Iohannis și Rareș Bogdan, în creștere. Gabriela Firea, în scădere!

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) a dat publicității date din cel mai recent sondaj de tip Omnibus în municipiul București. Președintele Klaus Iohannis și europarlamentarul Rareș Bogdan au urcat cel mai mult în preferințele cetățenilor.

Cercetarea este făcută de CURS din două în două luni, pe un eșantion reprezentativ de 1.067 de respondenți, pe bază de interviuri față în față, la domiciliul acestora.

Cel mai recent sondaj a fost realizat în perioada 7-21 iunie şi arată schimbări radicale faţă de situaţia dinaintea alegerilor, conform portalului Pesurse.ro.

Victoria PNL şi succesul referendumului îl propulsează pe Klaus Iohannis din nou în fruntea clasamentului.

Faţă de precedentul Omnibus, preşedintele a urcat cu nu mai puţin de 15%, situându-se pe primul loc. Gabriela Firea scade în mod natural pe valul anti-PSD, însă atitudinea de disidenţă faţă de partid îi oferă posibilitatea propriei evoluţii, primar general menţinându-se la 40% părere bună şi foarte bună.

Surpriza este Rareş Bogdan, noua „stea” a PNL, care intră în top direct pe locul 3, cu doar un procent sub Gabriela Firea. Marginalizat în partid după alegeri, împiedicat să preia conducerea PNL Bucureşti, fostul jurnalist beneficiază de o încredere bună şi foarte bună de trei ori mai mare decât cea a lui Ludovic Orban.

În cazul liderilor Alianţei USR-PLUS, Dacian Cioloş şi Dan Barna, rezultatul peste aşteptări de la alegerile europarlamentare au un efect important, chiar dacă cei doi sunt încă sub potenţialul alianţei pe care o conduc. Ciolos a câştigat 4%, iar Dan Barna, 12% faţă de precedentul sondaj.

O creştere importantă înregistrează şi Traian Băsescu (de la 26 la 33%), al cărui partid, PMP, a depăşit pragul electoral în primul rând datorită scorului bun din capitală.

În schimb, eşecul ALDE îl aruncă pe Călin Popescu Tăriceanu în subsolul topului. Preşedintele Senatului avea la începutul primăverii 42% părere bună şi foarte bună în Bucureşti, iar în prezent se află la 22. O uşoară scădere înregistrează şi Victor Ponta, însă în interiorul marjei de eroare.

Metodologie

– Universul de eşantionare: populaţia adultă rezidentă în București, neinstituționalizată, 18 ani şi peste
– Volumul eşantionului: 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste
– Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat
– Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3,0% la un nivel de încredere de 95%
– Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților
– Validarea eșantionului: pe baza ultimelor date INS
– Date: ponderate în funcția de vârsta respondenților
– Perioada de realizare: 7-21 iunie, 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *