Deputatul independent Adrian Dohotaru, lansare de carte despre socialism, la Book Corner

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Deputatul independent Adrian Dohotaru își lansează joi, 12 decembrie, la librăria Book Corner de pe Eroilor, volumul „Socialiștii. O moștenire (1835-1921)”, de la ora 18:00.

Lansarea de carte îi va avea ca invitaț pe Sorin Gog (Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, UBB) și Adrian Tătăran (Editura Pagini Libere), iar moderator va fi Bianca Roș (Platforma Demos).

Despre volum:

„Am analizat socialismul și din perspectiva mai multor strategii de modernizare, revoluționară, reformistă și utopică. Strategia de ruptură este specifică socialismului și comunismului, cea simbiotică, apropiată social-democrației, și cea interstițială, pliabilă anarhismului și socialismului utopic. Strategiile diverse sunt unite de idealul unei societăți egalitare, menite să înlocuiască așa-zisul echilibru instituțional liberal contemporan de checks and balances, care funcționează disproporționat prin piețe în favoarea capitalului, cu susținerea statului. Acele strategii sunt actuale și în secolul al XXI-lea, fie printr-un proiect postcapitalist, în sensul imaginării unei economii planificate participativ, în afara pieței, de jos în sus, fie printr-o economie mixtă, ce presupune o reglementare publică mai strictă a corporațiilor și a puterii lor private, dar și potențarea creării de firme cooperativiste, de bănci finanțate de stat, de bugete participative și de bunuri digitale comune. Latura dezvoltaționistă a socialismului este relevantă mai mult prin dirijarea investițiilor într-o proporție mai mare de către un stat, controlat public, decât prin lăsarea investițiilor majoritar în mâinile „invizibile” ale pieței, lucru cu atât mai necesar în contextul schimbărilor climatice”. Adi Dohotaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *