Horia Nasra, deputat PSD Cluj: „Autonomia Ținutului Secuiesc este o aberație neconstituțională!”

Comunicate POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Deputatul PSD Cluj, Horia Nasra, a criticat noul proiect legislativ privind autonomia Ținutului Secuiesc, pe care îl consideră o „aberație neconstituțională”.

Proiectul de lege pentru Autonomia Ţinutului Secuiesc este o aberație neconstituțională, un atentat la adresa suveranității statului român.

Acest proiect a primit avize negative de la Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale și Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, prin urmare, consider că președinții respectivelor comisii trebuiau să urmărească cu atenție și responsabilitate derularea procedurii legislative și să amendeze public, din timp, această ABERAȚIE NECONSTITUȚIONALĂ.

Ajunsă la vot, această aberație neconstituțională ar fost respinsă cu o largă majoritate! Le solicit colegilor din Senat să RESPINGĂ de URGENȚĂ acest proiect, acest atentat la adresa suveranității statului român„, a declarat Nasra într-un comunicat de presă.

Proiectul prin care Ţinutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în România a trecut, tacit, de Camera Deputaților. Conform inițiativei legislative, limbile maghiară şi română vor fi folosite în instituţiile publice de cetăţenii domiciliaţi în Ţinut.

Guvernul nu susține adoptarea măsurii legislative. De asemenea, a primit avize negative de la Consiliul Economic și Social (CES) și de la Consiliul Legislativ. Comisiile de specialitate din Camera Deputaților s-au exprimat împotriva adoptării.

Deputații Comisiei de Administrație semnalează că proiectul nu ține seama de dispozițiile din chiar debutul Legii fundamentale a statului, potrivit cărora „România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil„.

Statul unitar constituie o singură formațiune statală, este el însuși, și numai el, subiect de drept internațional, presupune o unică ordine juridică bazată pe o singură Constituție și un singur sistem de organizare prin care se exercită cele trei puteri fundamentale – legislativă, executivă şi judecătorească, populația sa având o singură cetățenie. Legiuitorul constituant a stabilit că România este nu doar un stat unitar, ci și indivizibil, în sensul că el nu poate fi segmentat, nu poate face obiectul unei divizări, totale sau parțiale, cu regimuri juridice diferite„, arată raportul de respingere al Comisiei.

Inițiatori sunt deputații UDMR Zsolt-Istvan Biro şi József-György Kulcsar-Terza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *