Cade Guvernul Orban? Azi se votează moțiunea de cenzură inițiată de PSD. Cum vor vota principalele partide?

Politica nationala Slider

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului dezbate, luni, de la ora 14.00, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, iniţiată de 205 senatori şi deputaţi.

În afară de PSD, Pro România şi ALDE au anunţat că votează „pentru”, iar USR şi PNL nu participă la vot. UDMR a precizat că decide până la ora şedinţei cum se va poziţiona, iar PSD se bazează pe voturile tuturor parlamentarilor proprii. Social-democraţii care nu se vor prezenta sau vor vota altfel decât a decis partidul nu vor mai face parte din echipa PSD, a anunţat prim-videpreşedintele formaţiunii, Sorin Grindeanu.

Moţiunea de cenzură a fost iniţiată de 205 senatori şi deputaţi şi sunt necesare 233 de voturi pentru ca ea să treacă de Parlament, iar Guvernul să fie demis, scrie NEWS.ro.

În documentul intitulat „Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”, social-democraţii acuză Executivul că a pierdut complet controlul în gestionarea situaţiei COVID-19. De asemenea, Guvernul este acuzat de devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei.

PSD aminteşte şi de măsurile contradictorii ale Executivului şi vorbeşte despre restricţii impuse fără rost românilor.

În plus, social-democraţii fac referire la ”distorsionarea datelor comunicate despre evoluţia pandemiei” şi la faptul că testele puţine au dus la existenţa multor cazuri neidentificate care au accelerat răspândirea pandemiei. 

PSD mai vorbeşte despre „haosul din educaţie” şi despre „dezastrul bugetar”. 

Partidul condus de Marcel Ciolacu afirmă că preşedintele Klaus Iohannis a fost surprins fără mască la reuniunile de la Bruxelles, „într-un contrast jenant cu ceilalţi lideri politici europeni care se conformaseră regulilor de protecţie„.

De asemenea, PSD îi reproşează ministrului de Finanţe Florin Cîţu că, în doar nouă luni de guvernare PNL, a împrumutat 105 miliarde lei.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, că există suficiente voturi ca moţiunea de cenzură să treacă, în condiţiile în care sunt necesare 233 de voturi. El a precizat că şi fără aleşii UDMR există numărul necesar pentru ca Guvernul Orban să pice. 

Premierul Ludovic Orban a afirmat că o eventuală votare a moţiunii de cenzură înaintate de PSD ar ”şubrezi dramatic capacitatea Guvernului de a face faţă provocărilor imense” cu care se confruntă, el arătând că, din punctul de vedere al puterii executive, dezbaterea moţiunii înainte de a se pronunţa Curtea Constituţională nu este în acord cu legea fundamentală.

Guvernul a sesizat la CCR un conflict juridic de natură constituţională între Executiv şi Parlament din cauza depunerii moţiunii de cenzură în perioada vacanţei parlamentare. Părţile implicate în conflict trebuie să transmită până la 1 septembrie punctele de vedere, urmând ca CCR să stabilească o zi pentru şedinţa în care vor fi susţinute opiniile.

PSD aşteaptă prezenţa tuturor parlamentarilor săi şi se aşteaptă ca toţi să voteze moţiunea. 

”Cine nu se prezintă sau votează invers, dacă nu există o cauză obiectivă, înseamnă că nu mai face parte din echipa PSD”, a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu. 

Pro România a anunţat că va vota pentru demiterea Guvernului, iar UDMR a precizat că va decide până la ora şedinţei cum se va poziţiona.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că reprezentanţii formaţiunii vor vota moţiunea de cenzură „cu două mâini”, susţinând că acest guvern trebuie să plece, „pentru că oricum nu se ocupă de criza medicală şi mai ales de cea economică”.

„Nu ştim dacă moţiunea va trece, pentru că în aceste ultime zile PNL a pus la bătaie toate resursele materiale ale guvernării pentru a cumpăra parlamentari în scopul rămânerii la putere”, a spus însă Tăriceanu, menţionând că de la ALDE vor fi opt voturi, toate în favoarea moţiunii de cenzură.

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a precizat că moţiunea, pe care a numit-o „poţiune de cianură”, nu va fi votată de către parlamentarii PNL, care nu vor intra în sala de plen la momentul votului.

La rândul său, liderul USR, Dan Barna, a anunţat că parlamentarii formaţiunii nu vor participa la votul pentru moţiunea de cenzură, întrucât ”România nu are nevoie de circul PSD”. 

Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat că atitudinea grupului nu va fi una compactă.

Guvernul condus de Ludovic Orban, care avea în componenţă aproape aceiaşi miniştri, a mai fost demis prin moţiune de cenzură în 5 februarie.

După consultări cu partidele parlamentare, preşedintele Klaus Iohannis a decis ca tot PNL să formeze Guvernul, fiind desemnat Florin Cîţu pentru formarea noului Executiv. În ziua în care trebuia acordat votul de învestitură, Cîţu a renunţat la calitatea de premier desemnat şi a fost din nou desemnat Ludovic Orban.

Guvernul Orban 3 a fost învestit de Parlament, în 14 martie, la începutul pandemiei de coronavirus.

Dacă moţiunea de cenzură este adoptată, actualul Cabinet va funcţiona ca unul interimar, cu prerogative limitate.

”Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”, precizează Constituţia.

Conform legii fundamentale, după căderea Guvernului, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *