EDITORIAL. Miza parlamentarelor

Editoriale POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider
? Patru ani au trecut rapid. Parlamentul va fi mâine resetat. S-au întâmplat destule în timpul ăsta: victoria echipei Dragnea în 2016, numirea lui Grindeanu, OUG 13, protestele fabuloase anti OUG, mazilirea lui Grindeanu, numirea si apoi demolarea lui Tudose, condamnarea lui Dragnea, Dăncilă premier si președinte PSD, 10 august 2018, victoria lejeră a lui Iohannis la prezidentiale, motiunea de cenzura in care Orban a cazut, retragerea lui Cîțu, caderea guvernului Dancila, guvernarea liberală, pandemia, localele, victoria lui Nicusor Dan, tragedia de la Piatra Neamt, parlamentarele…
 
? Nu există democrație fără partide. Nu există democrație fără alegeri libere. Avem cu cine vota. Există opțiuni
 
? Să nu uităm de oameni, de medicii din prima linie, de tot personalul auxiliar, de cei la foc continuu. Merită bani, bugete pe măsură. Merită să fie reprezentați de parlamentari profesioniști
 
? Imaginea parlamentului e la pământ. Sociologii au spus că oamenii cred că aleșii merg la București pentru interesul lor. 4 ani pe 12.000 lei / lună, plus sume forfetare, pus cabinet cu 5 consilieri, decontări bune. E foarte atractiv. Plus imaginea în societate. Dacă ești bun prinzi și al doilea mandat. Ai și pensie specială. Normal că lupta e mare pentru un job în Parlament!
 
? Listele se fac după activitate politico-administrativă, negocieri în partide și decizii ale liderilor. Nu exista persoane ideale, perfecte. Nu există îngeri în politică. Să votăm cine e mai aproape de dorințele noastre
 
? Paradoxal, e legal și democratic și să anulezi votul sau să nu votezi. Votul nu e obligatoriu, dar nu prea ai ce să comentezi după pentru că nu ai participat la viața publică, i-ai întors spatele. Nu mai ai legitimitatea de comentator
 
PNL e dominat de Iohannis care vrea și „parlamentul meu” după „guvernul meu”. Dacă PNL câștigă alegerile vom avea un guvern „de dreapta” care nu va mai putea spune că are un parlament ostil, ca până acum, dacă acolo PNL si aliatii vor face majoritatea. Abia de acum va fi o guvernare PNL plină. Orban va fi numit premier din nou.
 
Alianța electorală USRPLUS, formată din partidele USR si PLUS a fost singura care și-a stabilit candidații prin alegeri interne. E un gest ce trebuie salutat. Acestea au fost foarte controversate. Cei din PLUS Cluj, de exemplu, au reusit să-și pună, prin vot, candidații, fiind mai multi, mai organizați si cu directiva de la centru sa fie votati plusisti pe lista. Au reusit sa-i elimine pe parlamentarii Gotiu si Ungureanu. Gotiu e loc 2 la Senat, semieligibil si Ungureanu a plecat la USR Buzau, judet rosu, unde e loc 1 eligibil.
 
Daca alianța pe #cluj va prinde parlamentari, aceștia vor proveni din PLUS. Iar pe național se așteaptă, așa cum a indicat Iohannis, o guvernare PNL-USRPLUS, probabil va fi cooptat și UDMR. E pe cifre, pe mandate. Nu e exclus nici PMP să fie luat la guvernare, dacă face pragul.
 
PSD va fi principala forță de opoziție și sondajele o dau acum la 20-23 la sută. Partidul e în refacere.
 
Pro România și PMP sunt în marja de eroare în sondaje, iar în special Ponta își joacă cariera politică deși e încă tânăr ca om politic. Totul se joacă.
 
UDMR se va mobiliza și va scoate pragul de intrare în Parlament.
 
Surpriza alegerilor ar putea fi partidul AUR, populist și naționalist, care a făcut o campanie foarte vocală și a fost foarte prezent. Atenție la AUR.
 
Să votăm și să avem încredere că va fi mai bine!

2 thoughts on “EDITORIAL. Miza parlamentarelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *