EDITORIAL. Emil Boc prim-ministru. De ce nu?

Editoriale POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Multă apă va curge pe Dâmbovița până ce vom avea un premier agreat de noua alianță „de dreapta„. Nu avem personal calificat, doar nume vehiculate. Poate Cioloș să se califice la funcție, a mai fost odată și, mai ales, a fost comisar european. Și acum e bine conectat, al doilea după Macron în Renew Europe în Parlamentul European. E  fundamental să ai conexiuni la Europa care ne alocă 70 miliarde de euro, deie domnul, cum zice ardeleanul, să îi putem absorbi.

Dar dacă discutăm de foști premieri, de ce să nu fim patrioți locali și să vedem că o soluție de deblocare a negocierilor înfundate e chiar sub nasul nostru. Emil Boc. Da, de ce nu?

E curios și deranjant chiar că în echipa de negociere nu găsim oameni politici de calibru, primari de municipii cum e Emil Boc, primarul capitalei neoficiale a Transilvaniei, orașul numărul 2 din România, Cluj-Napoca și Bolojan, fostul primar al Oradiei, actual președinte al Consiliului Județean Bihor.

Doi ardeleni performanți în politică. Aleși, nu numiți. Câștigători în alegeri. Și nu oricum. Acum mai puțin de trei luni Boc punea în spatele lui 13 contracandidați. A șters pe jos cu ei. 74,76 la sută. OK. Nu vă convine? Mergem în spate. 2012-2016. Boc vine după ce a înfruntat criza alături de partenerul său, hai, șeful său, Traian Băsescu. Sunt nevoiți să ia măsuri nepopulare. Taie salariile cu 25 la sută. Vor să taie și pensiile. Curtea Constituțională se opune. Trece timpul. Trece Criza. Boc demisionează și se întoarce la Cluj. Știm puține sau eu știu puține despre ce a fost în interiorul PDL Cluj. Ce a simțit Boc fiind nevoit să plece de la Palatul Victoria. Insiderii știu însă. Are însă curajul să intre în bătălia politică locală. PDL nu a crescut alternativă locală cât timp a fost Boc premier. Poate Alin Tișe, alt politician învingător, în alegeri. Ales, nu numit. E fundamental

Boc câștigă primăria împotriva lui Nicoară la mustață. 1440 voturi. Clujenii îl trimit la Primărie iar. Să ne adâncim în istoria politică. În 2004 e bătălia electorală în care o replică la NCN-ul de atunci primită de Boc răstoarnă tot și îl propulsează pe lectorul universitar doctor la Științe Politice primar. Nu Rus, influentul. Boc e cel care pune punct „erei” Funar. Peste patru ani câștigă la pas. Era 2008, criza Lehman Brothers intră în România. În decembrie e numit premier și prinde cea mai grea perioadă, o criză care a măturat economia globală.

Încă ceva. Poate ați uitat. Boc a fost președinte de partid național după ce Băsescu a devenit președinte. Șase ani a fost președinte de partid național, apoi a venit Blaga.

Recapitulăm. Două facultăți absolvite, universitar, membru de partid, președinte la filiala Cluj PD, candidat la primărie, primar aflat la al cincilea mandat, premier.

Are cineva așa CV prin politică? Doar Vaida Voevod, în interbelic, îl depășește, cu două mandate de premier. Toți liderii PNL Cluj îi datorează o parte semnificativă din cariere. Buda, Tișe, Apostu, Gurzău, Moisin, Câmpean și mulți alții. Plus mulți din Primărie.

E un batailleur politic, iar la ultimele locale chiar un killer politic.

Primarul Clujului a devenit în ultimele luni tot mai prezent în spațiul media național, așa cum arăta într-un articol liderul de audiență al presei clujene Stiri de Cluj acum 4 luni. Astazi a apărut în minim două emisiuni nationale, la Digi si B 1 TV. Stăpânește foarte bine PR-ul și PR-politic. Nu tot ce face e bine, are o bună doză de populism, comunică în mediu închis, agreat, are o echipă cu care a pus la punct o strategie de imagine care ține la distanță criticile presei de cele mai multe ori. Din fericire nu mereu.

Își mai dorește Emil Boc să fie țintă nationala câțiva ani? Probleme Clujului nu sunt cele ale țării. De ce ar mai dori să plece dintr-un oraș care e la picioarele lui și l-a ales cu 75 la sută? De ce să asculte ce vrea președintele Iohannis?

E de manual că politica înseamnă voturi iar Boc a reușit să le obțină. Cine din politică nu ar vrea să aibă longevitatea lui? E de 20 de ani acolo, și a ajuns demult în politica mare. A participat la negocieri de alianțe, a trecut prin ceea ce vedem la tv non stop de sâmbătă încoace. Politica înseamnă și multe secrete și negociere de culise, care nu ajung niciodată la ochii și urechile publicului. De acolo poate veni însă surpriza.

Așadar, de ce nu Boc premier?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *