Analiză Stelian Tănase. De ce a pierdut PNL alegerile?

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Politica nationala Slider
Politologul, universitarul și scriitorul Stelian Tănase a publicat pe contul său de Facebook o analiză a cauzelor care au dus la pierderea alegerilor de către  PNL.
E una din cele mai clare analize a eșecului liberalilor care au reușit datorită președintelui Iohannis, să facă guvernul și să rămână la guvernare.
 
Redăm textul:
 
„DE CE A PIERDUT PNL ALEGERILE DE SFÎNTUL NICOLAE?
Lunile decisive au fost ultimele trei. Între alegerile locale si Parlamentare PNL a pierdut 4 procente iar PSD a cistigat 7%. La 27 septembrie PNL a atins maximum. După, a inceput declinul. PNL nu a repetat performanta de Sf Nicole, așa cum m-am asteptat. În această foarfecă s-a stabilit rezultatul din 6 decembrie.
 
Trendul s-a inversat odată cu explozia de la spitalul din Piatra Neamț. Sigur e că Guvernul nu a luat nicio măsură fermă și convingătoare. Marea greșeală a fost că i-a cruțat pe Tătaru și ( eternul ) Arafat. Trebuiau sacrificați, demiși. Nu neapărat că ar fi fost vinovați, ci din logică politică. Lumea a cerut ” capul lui Moțoc:”. „Lăpușneanu” Orban nu a dorit să îl ofere mulțimii. Așa se face că a platit chiar el cu prima ocazie – la 6 decembrie. A fost considerat vinovat, dacă nu complice cu guvernul lui. PNL s-a arătat prea nehotărit să acționeze. Cîte voturi a costat prostia asta?
 
Pandemia
 
Pandemia și măsurile restrictive au costat și ele zestrea electorală a liberalilor. Alegerile parlamentare au avut loc după 10 luni de interdictii, carantină, bilanțuri sinistre, teamă etc. Lumea în timp a obosit. S-a săturat de discursul „pandemic”. Ar fi vrut altceva. Vești bune de exemplu…Și ele nu au venit. Din contră. Închiderea piețelor in prag de alegeri a fost fatală liberalilor. A provocat multe tensiuni in mediul rural si urban. Cînd Iohannis (inspiratorul acestei măsuri inepte) a cerut redeschiderea piețelor – o zi inainte de alegeri, pe 5 decembrie – a fost mult prea tirziu. Cu toate tulumbele propagandistice animate la ordin de televiziuni anunțul nu a avut efect. Jocurile erau deja făcute. PSD a cîștigat multe voturi cu povestea asta. PNL a pierdut iar.
 
Închiderea școlilor
 
Nici închiderea scolilor nu a fost bine primită de public. Cu un ministru incapabil, Monica Anisie, în rol de comandant suprem al școlilor, lucrurila au luat pur și simplu înfățisarea haosului. Școlile sunt realmente vraiște, nimeni din zonă ( părinți, profesori, inspectorate, minister) nu a știut ce se va întâmplă a doua zi. Aparitiile la tv ale ministresei au făcut și mai mare rău. Prin rețeaua școlilor s-au scurs foarte multe voturi PNL spre alte partide si s-a mărit absenteismul.
 
Moaștele
 
Mai este povestea cu moaștele. Administrația a actionat ezitant, pripit, foarte prost de fapt. PNL a pierdut și aici masiv voturi. Declarațile oficiale, controversele cu BOR, scoaterea jandarmilor, ofensele aduse credinciosilor au fost tot atitea erori majore. Imaginea Guvernului (deci si a PNL ) a avut mult de suferit.
 
Prea multe războaie pierdute in toamna asta! Cele mai multe din prostie si neglijență. Liberalii au pierdut contactul cu realitatea și s-au considerat dinainte cistigători. PSD nu a trebuit sa facă nimic. N-a avut nevoie de campanie electorala. Doar sa priveasca spre erorile adversarilor si sa culeaga de-a moaca victoria. PNL a fost cel mai eficient agent electoral PSD. Iohannis s-a evidențiat in această postură. Rămîn la covingerea că nu PSD a ciștigat alegerile de Sf Nicolae. PNL le-a pierdut.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *