Protestatarii au pătruns în Capitoliu. Trump le-a cerut să fie paşnici. Mike Pence a fost evacuat din Capitoliu

Politica externa Slider

Mai mulţi protestatari care îl susţin pe Trump au pătruns în clădirea Capitoliului de la Washington în ziua în care este validată alegerea lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al SUA, scrie BBC.

De asemenea, poliţia a ordonat, miercuri, evacuarea mai multor clădiri ale Congresului american, în timp ce manifestanţi susţinători ai lui Trump au protestat faţă de validarea victoriei lui Joe Biden în faţa Capitoliului, într-o atmosferă tensionată, potrivit unor imagini surprinse de o jurnalistă de la AFP.

Preşedintele Donald Trump a denunţat miercuri că este lipsă de „curaj” din partea vice-preşedintelui său Mike Pence, care a anunţat că nu se va opune certificării victoriei lui Biden, scrie AFP.

UPDATE – Sesiunile care aveau loc la Senat şi Camera Reprezentanţilor au fost amânate în contextul ciocnirilor dintre manifestanţi şi forţele de ordine.

Parlamentarii s-au adunat să confirme alegerea democratului Joe Biden în funcţia de preşedinte al SUA, un rezultat pe care cei aflaţi în stradă în contestă.

Fotografiile transmise de mass-media arată demonstranţi adunaţi în faţa clădirii Senatului. Iar în unele apar indivizi care au arme.

În acest context, Donald Trump a publicat un mesaj pe Twitter adresat demonstranţilor în care le cere să „sprijine Poliţia Capitoliului şi forţele de ordine”.

„Ei sunt de partea ţării noastre”, a scris el. „Fiţi paşnici!”.

Mass-media din SUA a relatat că în clădirea Capitoliului, unde au intrat mai multe persoane, a fost folosit gaz lacrimogen. Primarul Muriel Bowser a dispus stare de asediu începând cu ora 18.00 locală.

Mike Pence, vice-preşedinte al SUA, a fost evacuat într-o locaţie protejată după ce demonstranţii au pătruns în Capitoliu. 

UPDATE – „Mike Pence nu a avut curajul de a face ceea ce trebuia făcut pentru a proteja ţara şi Constituţia noastră”, a scris pe Twitter locatarul de la Casa Albă. 

Pence şi-a prezentat argumentele într-o scrisoare publicată chiar înainte de deschiderea sesiunii extraordinare a Congresului menită să certifice oficial rezultatele alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie.     

Preşedintele Donald Trump, care refuză să-şi recunoască înfrângerea, i-a cerut în mai multe rânduri lui Mike Pence, care prezidenază această sesiune, să profite de acest lucru şi să refuze să recunoască victoria democratului. 

ŞTIREA INIŢIALĂ – Poliţia Capitoliului a ordonat personalului Congresului să evacueze clădirea Cannon, precum şi altele situate în jurul Capitoliului, la puţin timp după discursul lui Donald Trump. 

Miliardarul republican le-a cerut partizanilor săi să protesteze faţă de validarea de către aleşii Congresului a victoriei opozantului său democrat, care avea loc în acelaşi timp în interiorul Capitoliului. 

„Tocmai mi-am evacuat biroul din Cannon din cauza unei ameninţări. Acum, vedem manifestanţi care atacă Poliţia Capitoliului”, a scris pe Twitter Nancy Mace, republicană, aleasă în Camera Reprezentanţilor.      

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *