Al treilea vaccin împotriva COVID-19, aprobat de UE. AstraZeneca a primit „undă verde”

Politica nationala

După serurile BioNTech și Moderna, Agenţia Europeană a Medicamentului aprobă utilizarea vaccinului AstraZeneca anti Covid-19 pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani, scrie Mediafax.

Au existat, însă, dileme legate de eficacitatea vaccinului la persoanele de peste 65 de ani, întrucât nu sunt suficiente date pentru această grupă de vârstă: mai puţin de 10% dintre voluntari au avut peste 65 de ani. Cu toate acestea, ar exista alte dovezi care sugerează că vaccinul funcţionează foarte bine la adulţii în vârstă.

Anterior, Comisia Europeană a publicat o versiune redactată a contractului său cu compania AstraZeneca pentru vaccinul Covid-19, pe fondul disputelor legate de reducerile livrărilor în primul trimestru. Decizia a venit la câteva ore după ce şefa Comisiei, Ursula von der Leyen, a crescut presiunea pe companie după decizia sa de a reduce cantitatea de vaccinuri către UE.

Contractul semnat în august conţinea dispoziţii obligatorii şi este foarte clar”, a declarat von der Leyen pentru postul de radio Deutschlandfunk şi a cerut explicaţii. Acordul din august prevede ca 300 de milioane de doze să fie livrate în Uniunea Europeană după aprobare, cu o opţiune pentru încă 100 de milioane.

Dar surse din UE spuneau că acum se aşteaptă să primească doar aproximativ un sfert din cele 100 de milioane de vaccinuri pe care se aşteptau să le primească până în martie, un deficit de aproximativ 75 de milioane de doze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *