Boc, pledoarie pentru epoca post-mașină: „Nu-i popular ce spun, dar viitorul mașinii în Cluj-Napoca nu mai este la fel cum a fost”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Primarul Emil Boc a ținut o nouă pledoarie referitor la epoca post-mașină la care va adera și municipiul Cluj-Napoca și a declarat că viitorul mașinii nu mai este la fel cum a fost, iar dacă ne dorim modernizarea orașului pe fonduri europene, trebuie să renunțăm la mașină în oraș și să folosim mai mult transportul în comun și miloacele alternative.

„Direcția Clujului este plecată din gară. Eu vă asigur că dacă pe B-dul 21 Decembrie m-ai dărâmăm patru clădiri să mai facem două benzi de circulație, în următoarea zi vor fi la fel de pline și la fel de aglomerate, la fel vom bloca traficul, la fel vom înghiți mai multe gaze de eșapament și ne vom îmbolnăvi și vom ajunge în spitale. Nu-i popular ce spun, dar viitorul mașinii în Cluj-Napoca nu mai este la fel cum a fost.

Viitorul este ca mașina să o folosești pentru deplasările pe care le ai în afara orașului, să mergi în weekend, să te duci într-o deplasare neesențială, dar pentru ce înseamnă viața de zi cu zi alternativele trebuie să fie transportul în comun, mersul pe bicicletă, combinat cu mersul pe jos sau cu forme de sharing care le pune la dispoziție societatea contemporană„, a declarat Boc la Napoca Live.

Edilul Clujului susține că toate marile orașe care s-au bazat pe mașină au rămas codașe, iar orașele care au trecut la alternativa la mașină sunt ale prezentului și viitorului.

„Lumea a plecat demult într-o altă direcție, noi nu putem rămâne în urma istoriei. Orașele care s-au bazat pe mașină au rămas codașe în istorie. Orașele care au trecut la alternativa la mașină sunt cele ale prezentului și viitorului.

Mergeți în toate marile orașe din Uniunea Europeană și vedeți piste de biciclete, transport în comun, tren metropolitan, metrou, spații verzi de calitate, spații publice mari, terase, locuri publiceunde oamenii să se întâlnească, spații pe care vrem să le facem noi de la Gilău la Bonțida pe malul Someșului, velo și pietonal. Acestea sunt soluțiile viitorului spre care ne îndreptăm.

90% din timp mașina stă într-un loc, calculați timpul pe care îl aveți cu mașina dvs., cât timp o folosiți, restul e într-o parcare sau aglomerație. Vreți în continuare să avem oameni în spitale de boli generate de poluare pentru că mașinile nu sunt sfinte din nefericire, aduc poluare, asta e realitatea”, mai precizat Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *