Plecarea lucrătorilor români din Regatul Unit îi lasă pe britanici fără forță de muncă. Angajatorii din UK nu știu cu cine să-i înlocuiască

Politica externa

Angajatorii britanici au probleme în a recruta forţa de muncă necesară pentru a-i înlocui pe muncitorii români care au plecat, arată, într-un interviu pentru RFI (Radio France International) Cristina Irimie, directoarea unei agenţii de recrutare a forţei de muncă din Londra.

Pandemia de Coronavirus și Brexit au avut un impact considerabil asupra economiei britanice. Scăderea produsului intern brut cu 10% în 2020 a fost cea mai mare pe timp de pace din ultimele două secole, iar numărul cetățenilor UE care au părăsit UK a atins cifre record. Ce a însemnat acest ultim an pentru românii care lucrează în Marea Britanie?

Conform sursei citate, cele mai afectate de lipsa forței de muncă în pandemie sunt sectoarele construcţiilor şi asistenţă socială, iar în domeniul medical este lipsă de asistenţi medicali. 

Din ceea ce am observat deja în ultimele șase luni, impactul este clar unul negativ, în sensul în care s-a observat o plecare a unor clase de muncitori români spre România, pe o perioadă pe care nimeni nu o poate estima dacă este temporară sau permanentă. Am observat încă înainte de 1 ianuarie 2021 o cerere a creșterii din partea angajatorilor britanici care nu știu de unde să recruteze următoarea forță de muncă pentru a o înlocui pe cea plecată”, a explicat Cristina Irimie.

Citește tot interviul pe site-ul RFI.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *