Va fi gratuit transportul de „Vinerea Verde” la Cluj? Emil Boc: „There’s no free lunch in this world!”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Foarte mulți clujeni s-au întrebat de când va funcționa transportul gratuit în „Vinerea Verde”, ziua în care Ministerul Mediului a lansat campania cu același nume, cu scopul de a reduce poluarea și emisiile de carbon din zonele urbane. Întrebările au venit mai ales după ce unii dintre ei au călătorit fără bilet de „Vinerea Verde” (VV) și au fost amendați de către angajații Companiei de Transport Public Cluj-Napoca. Primarul Clujului a explicat într-o emisiune audio online de când se va putea circula gratuit de VV. 

Moderator: Dumneavoastră ați spus că transportul public va fi gratuit în „Vinerea Verde”.

Emi Boc: Da, am spus asta, dar cu respectarea procedurilor legale. Nu poate veni primarul să spună, gata, e gratuit. Trebuie să parcurgem procedurile legale și vom pregăti o hotărâre de Consiliu Local care să constate acest lucru. Ea va fi supusă în luna aprilie dezbaterii publice, iar după asta va fi pusă în aplicare. Dar trebuie să plătească cineva transportul ăsta, pentru că știți bine: „There’s no free lunch in this world!”. Adică „Nu există prânz gratuit în lumea asta!”. Compania de transport trebuie să găsească, evident, o compensare financiară pentru faptul că transportul de „Vinerea Verde” va fi gratuit. Și-atunci vom lucra cu un mecanism în care să avem biletul pentru „Vinerea Verde”, un fel de abonament de o zi  pe care cetățeanul să-l ia de la automatul de bilete, iar primăria va deconta biletul către CTP. Așa primăria va putea sta în fața Curții de Conturi sau în fața altor autorități cu privire la modul în care se decontează această procedură, care trebuie aprobată în Consiliul Local. Noi, acum, nu avem abonament de o zi. Avem abonament pe o lună, pe o linie, pe mai multe linii, dar acum vrem să scoatem abonamentul pentru „Vinerea Verde” pe care să-l poată folosi cetățeanul clujean. Este procesura prin care trebuie să treacă. Suntem primii din țară care lucrăm la acest proiect. Nu este foarte simplu, dar suntem într-o fază avansată  cu CTP, cu comisiile din primărie, inclusiv cu Comisia de Taxe și Prețuri, cu pregătirea proiectului. El trebuie să stea în dezbatere publică și apoi aprobat. Ne vom respecta angajamentul. Nu există un precedent în România, dar proiectul se va implementa. Deocamdată, n-am găsit bariere legale insurmontabile”, a declarat Emil Boc, la emisiunea Ziua Live din weekend.  

Emisiunea poate fi ascultată AICI. Discuția despre subiectul de mai sus poate fi ascultată de la minutul 14’10” până la 16’40”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *