Primarul Emil Boc, de Ziua Europei: „Cluj-Napoca este o mică Europă la ea acasă, locul unde Estul întâlnește Vestul, iar Vestul întâlnește Estul”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Ziua Europei, sărbătorită în fiecare an la data de 9 mai, a fost marcată duminică la Cluj-Napoca în Piața Unirii, iar primarul Emil Boc a avut un discurs în care a făcut apel la unitate, solidaritate și colaborare cu Uniunea Europeană.

Este o zi frumoasă pentru viitorul Europei sau așa sperăm. Astăzi avem o sărbătoare, poate după Ziua Națională a României, această zi este cea mai importantă pentru prezentul și viitorul nostru. Pe lângă faptul că avem o triplă semnificație, ziua victoriei, ziua declarării independenței de stat când în 9 mai 1977 Mihail Kogălniceanu în parlamentul de la București spunea suntem independenți, suntem o națiune de sine stătătoare, este nu în ultimul rând Ziua Europei.

Academicianul și președintele Academiei, Ioan Aurel Pop spunea despre anul 1918 și despre 1 Decembrie, anul astral și ziua astrală reprezintă a tuturor românilor, pentru că visul nostru de 2000 de ani s-a împlinit într-o singură zi. Aș putea spune că 9 mai este ziua astrală a Europei, pentru că în istoria Europei războiul și nu pacea constituie regula, cu alte cuvinte, în ADN-ul acestui continent confruntarea și nu colaborarea a reprezentat regula de bază, cu excepția ultimilor 76 de ani. În rest am avut în permanență conflicte, tensiuni, războaie.

 

Avem în continuare de colaborare, avem în continuare nevoei de Uniunea Europeană. Pentru asta trebuie ca fiecare dintre noi să facem tot ce ne stă în putință să consolidăm identitatea europeană. Sunt mândru că sunt transilvănean, sunt mândru că sunt român, sunt mândru că sunt european. Această triplă identitate trebuie să fie parte a vieții noastre. Iar cel mai greu lucru pe care trebuie să îl construim în continuare este să îmbunătățim acceptarea celuilalt, fără acest lucru Europa nu va dăinui, trebuie să ne acceptăm așa cum suntem, românii cu maghiarii, nesimții cu francezii, italienii cu spaniolii, portughezii cu estonienii, toți avem ce arăta acestei Europe, dar prin colaborare și nu prin confruntare. Iar acești 70 de ani ne-au arătat că se poate, dar e atât de greu să cultivăm toleranța și acest spirit de a ne accepta unii pe alții. De fapt aceasta e Europa ultimilor 76 de ani, asta e cea mai importantă lecție, acolo unde bunicii noștri se confruntau în războaie, acolo noi astăzi colaborăm, acolo unde era dispută, astăzi este pace și multă colaborare.

Și cred că aici în Cluj-Napoca suntem un model în care această citadelă culturală este de referință pentru România și de ce nu pentru Europa. Pentru că suntem o mică Europă la ea acasă, uitați-vă aici pe un kilometru pătrat nu veți găsi nicăieri în Europa, veți găsi romano-catolici, ortodoși, greco-catolici, lutherani, unitarieni, reformați și o Sinagogă. Veți găsi locul unde Estul întâlnește Vestul, iar Vestul întâșnește Estul. Nicăieri în Europa nu mai este un loc unde cele două civilizații, Occidentul și Orientul să se îmbine prin colaborare, nu confruntare. Europa are ce învăța de la noi, după cum noi avem ce învăța de la Europa”, a declarat Emil Boc la manifestarea dedicată Zilei Europei.

„Acum avem nevoie de coeziune, de acea politică a Uniunii Europene care este acel lipici care ține această Europă unită. Ce își propune această coeziune? Să aducă valorile europene în fiecare colț al Europei. Uitați această Piață a fost modernizată cu fonduri europene, Napoca, Ferdinand, Pădurea Clujenilor, parcul dintre Lacuri, autobuzele electrice, tramvaiele, Parcul Central, toate acestea au fost aduse aici cu fonduri europene.

Până în acest moment am adus în oraș 415 milioane de euro bani europeni în proiecte care s-au terminat sau sunt în derulare și mai sunt proiecte de aproape 2.5 miliarde de euro în pregătire, de la metrou și Centură Metropolitană la alte proiecte care țin de trenul metropolitan, renovarea grădinilor, a spațiilor verzi, Asta este Europa, trebuie să încetăm să dăm vina pe Europa pentru tot ceea ce nu merge la noi acasă, să ne uităm în primul rând la noi în ogradă ceea ce nu facem bine, este o practică larg deschisă în Europa să spunem că dacă nouă nu ne merge bine cei de la Bruxelles ne vor răul. Nu, nu, asta e o mare greșeală, noi nu suntem în stare să ne ridicăm la nivelul așteptărilor valorilor europene pentru că la noi să fie mai bine. Pentru că Europa nu poate merge bine dacă fiecare democrație din Uniunea Europeană nu merge bine. Europa este o sumă de valori, o sumă de democrații, iar dacă democrația la tine acasă nu merge bine, nu poți aștepta să meargă ceasul Uniunii Europene.

Cred că noi avem de lucru la noi acasă, iar Europa este întotdeauna alături de noi pentru a ne sprijini”, a susținut Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *