România, la un pas de SCENARIUL VERDE. Arafat: „Riscul major este ca unii să interpreteze că gata, am scăpat, de ce să ne mai vaccinăm”

Sanatate

Evoluția pandemiei de coronavirus în România este în prezent într-o situație bună, a confirmat marți seară, cu ajutorul unor grafice prezentate la Digi24, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

El a atras atenția, însă, că în această stare de fapt există și un „risc major”: populația s-ar putea relaxa, ar putea crede că „gata, am scăpat” și nu s-ar mai duce să se vaccineze.

În acest moment, toată România este „verde”, cu o rată a incidenței de sub 1,5 de îmbolnăviri la mia de locuitori. Este o evoluție care are mai multe explicații, sunt mai multe lucruri comasate, spune Raed Arafat.

„În primul rând, s-au luat unele măsuri, s-au luat din timp, chiar dacă la mulți nu ne place să recunoaștem. România a luat totuși măsuri echilibrate, dar necesare. S-au supărat mai mulți pe noi, asta este, dar măsurile au reușit să controleze situația”, consideră Raed Arafat.

Situația putea să degenereze și mai mult

Șeful DSU crede că exista riscul ca lucrurile să degenereze. „Putea să ajungă mai rău. Am ajuns la un vârf care era destul de sensibil, la aproape 1.600 de cazuri în terapie intensivă, am ajuns să n-avem locuri în terapie intensivă, să trebuiască să mutăm bolnavii, mai grav decât ce a fost în noiembrie, ca vârf, cel puțin pentru două săptămâni”, a reamintit secretarul de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *