Deputatul clujean Sabin Sărmaș, după emiterea raportului favorabil pentru proiectul de lege 5G: Actul normativ întărește securitatea cibernetică a României, creând cadrul legal care va garanta românilor că datele și comunicațiile lor sunt în siguranță

Politica nationala Slider

Președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților, deputatul liberal clujean Sabin Sărmaș, arată că Raportul de admitere privind Proiectul de Lege care vizează condiţiile implementării reţelelor 5G reprezintă un prim mare pas spre securizarea cibernetică a României, scrie generalistul g4media.ro.

„Acest proiect legislativ deschide calea către implementarea serviciilor 5G din România, reprezentând „kilometrul 0” al revoluției industriale 4.0. Actul normativ întărește securitatea cibernetică a României, creând cadrul legal care va garanta românilor că datele și comunicațiile lor sunt în siguranță. De asemenea, România face primul și poate cel mai important pas în asigurarea suveranității digitale pe care întreaga Europă și-o dorește. Revoluția 5G este mai puțin îndreptată către comunicarea prin mijloace digitale între oameni, acoperind mai degrabă interacțiunea om-mașină (cu device-uri inteligente), și interacțiunea mașină-mașină (device-uri inteligente interconectate și care pot comunica independent)”, a transmis Sărmaș într-un comunicat de presă.

Nu în ultimul rând, mai arată deuputatul liberal, prin fixarea acestei prime borne legislative România demonstrează „că este un partener de nădejde, care își îndeplinește cu adevărat angajamentele asumate în fața partenerilor strategici”.

„Pentru a putea da startul crearii de infrastrucutra 5G în România, pe lângă adoptarea acestui proiect de lege de către Parlament, mai este nevoie de reglementarea unor aspecte care fac obiectul proiectului de act normativ care transpune la nivel național Codul European al Comunicațiilor Electronice, precum și de realizarea licitației privind spectrul 5G de către Autoritatea Națională pentru Administrarea și Reglementare în Comunicații (ANCOM)”, a mai punctat Sărmaș.

Reamintim că miercuri, 12 mai, în comisiile parlamentare reunite (Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranță națională, precum și Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi) s-a decis prin vot emiterea unui Raport de admitere privind Proiectul de Lege ce vizează adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G (PL-x nr. 161/2021).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *