Un altfel de dialog cu premierul Florin Cîțu: „Economia o fac oamenii, rolul nostru ca stat e acela de a asigura niște reguli pe care să le respecte toată lumea”

Politica nationala Slider Special

Într-un dialog special, liber, premierul Florin Cîțu a fost invitatul lui Mihai Morar la podcastul „Fain & Simplu” de pe Youtube, în care a vorbit despre economie, politică, dar și despre pasiuni.

Relaxat, Cîțu a vorbit și despre pasiunea sa pentru cafeaua bună în debutul podcastului, apoi despre economia și despre afaceri, riscuri și responsabilități în antreprenoriat.

„Economia o fac oamenii, rolul nostru ca stat e acela de a asigura niște reguli pe care să le respecte toată lumea și acele reguli sunt invazive. Statul nu poate să dea sfaturi pentru ceea ce să faci tu, tu știi cel mai bine ce trebuie să faci, e timpul tău, sunt banii tăi, experiența ta. Sunt avocatul acestui sistem care le permite oamenilor să încerce, să greșească și să pornească din nou, să încerce iarăși.

Și asta a fost o problemă în România în ultimii 30 de ani, oamenii care au încercat pe banii lor și au încercat ceva și au pierdut, au fost stigmatizați în societate, ăla a dat faliment, este ceva grav, a dat faliment, dar oamenii așa învață, acesta e modul de a învăța, noi învățăm – faci o greșeală și trebuie să ai curajul să pornească. Dar dacă noi în societate îi stigmatizăm pe cei care încearcă, după aceea se duc și încearcă în altă parte și câștigă”, a povestit premierul Cîțu.

Primul-ministru a vorbit despre asumarea riscurilor în afaceri și învățarea din greșelile eșecurilor, care nu ar trebui să reprezinte o tragedie pentru nimeni.

„Această mentalitate e ceea ce vreau eu  să o constrim în România în perioada următoare, să permitem oamenilor să își asume riscuri, responsabilități și să fie răsplătiți de societate.

Oamenii trebuie să înțeleagă că nu este o tragedie să încerci și poate reușești, dar poate nu reușești, însă ceea ce au acești oameni care au încercat e o experiență care are cea mai mare valoare. Acea experiență de a face ceva, cu mâinile tale, chiar dacă nu reușești, îți dă o experiență puternică pe care să construiești și cu care să pornești mai departe. Înveți din greșeli și construiești, așa se dezvoltă toată știința și ceea ce avem astăzi”, a mai precizat Florin Cîțu.

„Eu am mai multe eșecuri, cariera profesională nu este liniară, e poate părea așa, dar nu este. În banking la un moment dat ajungi la un platou, după tot succesul pe care îl ai ajungi la un platou și începi să faci greșeli. Și atunci ori îți iei tu o decizie, ori îți ia viața„, a mai susținut premierul, care a spus că a fost la olimpiade la engleză și la fizică în tinerețe. 

Plecarea la studii în străinătate, în 1991, la 19 ani. A spălat vase și a lucrat la cantină ca să își plătească studiile

„În anii 90 americanii aveau tot felul de burse pentru Estul-Europei, eu am plecat cu o bursă finanțată de guvernul american. Acea bursă era pentru Estul-Europei și am câștigat-o eu, era plătită cazarea și masă și trebuia să plătesc și școala, care era foarte scumpă. Atunci a trebuit să mai scriu câteva esee și am câștigat bursă și pentru asta. Numai că acolo nu aveam niciun ban și a trebuit să lucrez. Și am lucrat din prima zi, primul an. Am spălat vase un trimestru, am lucrat la cantină în campus, am lucrat poștaș în campus, iar ultimul loc de muncă l-am avut la un centru audio-vizual, unde era ok și iarna și vara. Și jucam fotbal în echipa universității, a colegiului. Școala – muncă – antrenament. Jucam mijlocaș stânga sau atacant. Am văzut toată America cu echipa, nu aveam bani să o văd altfel, mâncat la McDonalds și le povesteam tuturor pe drum despre cum e să crești în comunism. A fost o experiență fantastică pentru mine.

În Statele Unite eu studiam economia României cum să o fac mai bine, cumva eu tot timpul m-am gândit să vin înapoi acasă, nu știu de ce am făcut asta, dar așa s-a întâmplat”, a mai povestit liberalul.

Misiunea lui Florin Cîțu

„Când am intrat eu în politică, nu prea știam de ce intru, sincer. Am intrat în politică pe partea liberală, pentru că sunt liberal și văd lucrurile prin acest filtru. Așa am fost toată viața. De când sunt aici lucrurile încep să se cristalizeze și sunt lucruri pe care noi le tot spunem de 30 de ani ziel și le vrem, dar cumva ne scapă printre degete. Într-adevăr noi am dezvoltat o societate și România este mult diferită față de unde era acum 30 de ani, dar nu este unde trebuia să fie. Și asta e problema mea cea mai mare.

Încă astăzi stăm să facem reforme sau venim cu reforme pe care alții le-au făcut acum 30 de ani, să avem un sistem de salarizare în sectorul public de exemplu care să lege performanța de venit. Este posibil, dar de fiecare dată când spun asta cuiva din sectorul public, îmi spune că e imposibil. Cum cuantificăm noi munca asta? Este posibil peste tot în lume, doar în România nu. Sau trebuie un sistem de pensii sustenabil, ca peste 15-20 ani când ies la pensie cei de vârsta mea să putem să se plătească și acele pensii. Sunt lucruri care au fost amânate și trebuiesc făcute.

Vreau ca România să fie competitivă la nivel global, noi avem oameni buni, avem tehnologie și totuși suntem ocoliți de investitori străini, ei cumva se așează pe lângă România, deci ceva nu facem cum trebuie. Trebuie să fim competitivi, să fim și noi acolo în ring. Și am hotărât că nu mai stăm acasă să vină investitorii după noi, ci o să mergem noi după ei. Trebuie să schimbăm ca România să fie ceea ce noi voiam acum 30 de ani. Cred că politicienii care au adus-o până aici, dar sunt lucruri pe care le-au tot amânat de frică, dar eu vreau să mi le asum și să le facem. Știu că sunt mulți care gândesc ca mine, care vor să nu mai plece sau să se întoarcă în România. Oamenii nu vor foarte multe lucruri, ci doar să aibă o viață confortabilă, să fie lăsați în pace, lucrurile să fie simple, să nu mai stai la coadă să îți plătești taxele„, a declarat acesta. 

Podcastul poate fi ascultat mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *