VIDEO. Miron Cozma, despre Mineriada din 13-15 iunie 1990: ”„Iliescu a vrut să mă pună prim-ministru. Să zică mersi că nu l-am împușcat în ’91”

Slider Special

Invitat la emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai” de la Kanal D Romania, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a declarat că ”l-am arestat pe Iliescu la Cotroceni!”

Tovarășul Ion Iliescu împreună cu Petre Roman. Și cu Gelu Voican Voiculescu și cu mulți din Securitate. Pe 13 iunie, minerii și nici eu nu am fost când s-au întâmplat crimele. În București, pe mine m-au adus pe 14 iunie, îmbrăcat civil. Iliescu a folosit în permanență numele Cozma ca să-l compromită. Bineînțeles că a mințit cu nerușinare acest criminal – și subliniez criminal. Minerii nu au fost la Expozițional (n.r. – Romexpo) în prima variantă, au fost la Sala Polivalentă. În total, sunt trei trenuri, două de care nu am știut și al treilea cu patru vagoane, în care am fost adus eu cu japca, la vremea aceea, de Securitate. Cine erau cei 15.000 de mineri, cu ghilimelele de rigoare, îmbrăcați la Expozițional? Cine erau? Pentru că în 25 de vagoane nu încap 10.000 de oameni, cum a spus Petre Roman. A mințit în permanență, cu nerușinare.”, a spus Cozma.

 „L-am arestat pe Iliescu la Cotroceni”

Într-o fotografie făcută la vremea respectivă, Miron Cozma, îmbrăcat în sacou, apare alături de Ion Iliescu și Petre Roman. ? „Eu am arătat acea fotografie Procuraturii. Eu m-am turnat pe mine. Minciuni sfruntate ale acestui manipulator ordinar, îmi cer scuze pentru limbaj, dar să mă dea Iliescu în judecată! CNA, vă rog să nu o sancționați pe domnișoara, dar sunt oripilat de mizeriile care s-au întâmplat. Iliescu mi-a mulțumit, fiindcă așa a învățat la Moscova, să manipuleze opinia publică. Eu l-am arestat pe Iliescu la Cotroceni! Era arestat de mine acolo. Am vrut să-l împușc pe Ion Iliescu la Cotroceni în 1991! Mi-a propus să fiu prim-ministru, în locul lui Roman, nu ministru de interne. Să zică merci că sunt credincios și cred în Dumnezeu, că altfel îl împușcam”, a declarat Miron Cozma.

Miron Cozma a fost liderul minerilor începând cu prima mineriadă, din 27 ianuarie 1990, apoi a condus mineriadele până în 1999. El a ost condamnat la 11 ani de închisoare cu executare, ispășiți.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *