Situația pensiilor din România. Premierul Cîţu: „Dacă nu facem reforme, în 15 ani nu vom mai putea plăti pensiile românilor”

Politica nationala

Premierul Florin Cîţu a declarat, la Digi24, că viitoarea lege a pensiilor trebuie să rezolve mai multe probleme, nu doar cea legată de sustenabilitate, astfel că ar putea fi nevoie de mai multe legi.

Întrebat despre sistemul actual de pensii din ţara noastră, Cîţu a răspuns că în 15 ani acesta nu va mai putea plăti pensiile românilor „pentru că vom avea un număr mare de oameni care vor ieşi la pensie în acelaşi an iar cei care îi vor susţine vor fi din ce în ce mai puţini”.

Premierul a afirmat că legea pensiilor este în prezent discutată de experţi, în cadrul unui grup de lucru în Coaliţie iar obiectivul ei este de a elimina nesustenabilitatea cu care sistemul de pensii actul se confruntă.

„Vom avea o lege a pensiilor care să adreseze toate problemele, sustenabilitatea este una dintre ele. Această lege o să fie în dezbatere publică şi apoi o să fie aprobată de Guvern. După va merge în Parlamentul României unde va fi din nou dezbătută public şi vom vedea care va fi varianta finală. Obiectivul este acela de a elimina riscul de nesustenabilitate a sistemului de pensii peste 15 ani”, a explicat Cîţu.

„S-ar putea să fie nevoie de mai multe legi, nu doar de una singură, pentru a îndrepta aceste probleme. Este o situaţie mai complexă, nu are sens să vorbim acum despre un singur indicator, cum este vârsta de pensionare, avem multe lucruri pe care le analizăm. Nu ştim exact care va fi forma finală a legii pensiilor care să rezolve această problemă de sustenabilitate. Nicio decizie nu a fost luată în acest moment şi nici în discuţia cu Comisia Europeană nu s-a pus condiţia vârstei de pensionare. Ceea ce discutăm cu Comisia şi este o recomandare de ţară, este să avem o lege a pensiilor sustenabilă”, a mai adăugat Cîţu.

Alături de problema sustenabilităţii, România discută cu Comisia Europeană şi nevoia unei reforme care să interzică creşterile ad-hoc ale pensiilor, „ca atunci când un partid politic, aproape de alegeri, creşte pensiile cu 40%”.

„Astea sunt măsuri care destabilizează sistemul de pensii iar eu nu voi face aşa ceva, nu pentru că îmi spune Comisia Europeană, ci pentru că nu este sustenabil pentru sistemul nostru de pensii şi nu este un mod predictibil de a guverna o ţară. Oamenii trebuie să ştie foarte clar cum şi cu cât vor creşte pensiile în perioada următoare, fără decizii politice care să modifice şi care să creeze probleme în altă parte”, a subliniat Cîţu, criticându-i pe social-democraţi că „tăiau” de la „investiţii şi de la învăţământ, din când în când”, pentru a creşte pensiile.

Întrebat care e garanţia că dacă se schimbă Puterea, nu va exista o majorare de 40%, şeful Guvernului a replicat:

„Garanţia este că am pus aceste reforme în PNRR, pentru un sistem de pensii sustenabil, fără creşteri ad-hoc. Dacă vine o putere politică care va creşte pensiile ad-hoc şi va arunca ţara în aer, nu va mai putea să ia banii din PNRR, e foarte simplu. Vreau să văd acea putere politică care vine şi spune că nu mai vreau să iau cele 30 de miliarde de la UE pentru investiţii în spitale, în şcoli, pentru că am eu un proiect politic, vreau să arunc ţara în aer.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *