Contre pe Facebook între Ciolacu și Ghinea pe tema PNRR

Politica nationala

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, i-a propus liderului PSD, Marcel Ciolacu, să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al PSD în cazul în care PNRR va fi aprobat de Comisia Europeană. Ghinea promite în schimb că, dacă PNRR nu va fi aprobat, îşi va da demisia din funcţia de ministru.

„Ciolacu, hai să discutăm cu demisia pe masă!

Factual, situaţia e clară şi este descrisă în disclaimerul la tabelele trimise de Comisia Europeană publicate de PSD cu mare tam-tam: sunt întrebări puse de Comisia Europeană legate de procedura de costing.

Am spus în mai multe rânduri că PNRR este un exerciţiu unic pentru că toate detaliile trebuie stabilite înainte de începere – spre deosebire de fondurile europene clasice, unde se decid doar alocările înainte şi proiectele concrete se fac ulterior.

Este un exerciţiu complex de estimare ex-ante a costurilor pentru sute de investiţii. Un exerciţiu făcut pentru prima dată şi de Comisie şi de statele membre. Tabele cu multe pagini de solicitare de clarificare au fost trimise către toate statele membre. La fel vor fi întrebări pentru analizele de mediu şi pentru etichetarea cheltuielilor de mediu/digital. La fel cum au mai fost cereri de clarificare, pe care le-am rezolvat.

În această săptămână au avut loc întâlniri sectoriale MIPE – ministere de linie – Comisia Europeană unde s-a trecut prin aceste tabele. Unele întrebări au fost lămurite pe loc, altele urmează să o facem.

La toate proiectele mari depuse la Comisie din fondurile de coeziune (de peste 50 de milioane de euro) există sute de întrebări de la Comisie, pe care MIPE şi aplicanţii care au depus proiectul le lămuresc. Face parte din treaba obişnuită a acestui minister.

Cum ne-am putea imagina că la un program de ţară de 29,2 miliarde de euro nu apar cereri de clarificare?

Trecând cu calm prin aceste tabele, cele mai multe sunt uşor de clarificat. De pildă, comentariile Comisiei pe secţiunea Transport, la modernizarea căilor ferate, Comisia observă costurile pe care le consideră ridicate. Colegii de la Ministerul de linie au lămurit deja că acele costuri includ şi echipamentele digitale, lucru deja vizibil în altă anexă. Lămurire cerută – caz închis. La şcoli verzi, ministerul de linie a justificat costurile prin studii de piaţă legate de clădiri similare, Comisia cere raportate la costurile standard naţionale – cum aceste standarde nu includ ultimele cerinţe europene, vom insista în dialog că studiul de piaţă este metoda realistă de costing. Am cerut miniştrilor de linie să acorde atenţie acestui exerciţiu şi acolo unde mai sunt probleme vor fi rezolvate.

Este un dialog normal, tehnic şi bazat pe evidenţe, e cumva de aşteptat ca fiind greu de furat PSD nu înţelege nimic din proces. PSD a ‘citit’ anexele de la PNRR dând click dreapta şi căutând autorii. L-au depistat pe Toshiba. Comisia a citit serios şi a pus întrebări, pe care le vom lămuri. Dacă PSD are atâţia experţi deştepţi, dat fiind că documentele sunt publice, de ce nu a pus PSD întrebările astea?

PSD anunţă din nou că PNRR a fost respins. Este a patra oară când PSD lansează acest fake news. La fiecare dialog cu Comisia, PSD are un atac de panică trucat. E cazul să se liniştească.

Dar, ca să scăpăm de emoţii, fac o propunere lui Marcel Ciolacu.

Marcele, eu zic că PNRR va fi aprobat de către Comisia Europeană. Anunţi a patra oară că a fost deja respins (înainte de evaluare). Această comedie politică poate fi uşor rezolvată. Îţi propun următorul pariu:

Dacă PNRR nu va fi aprobat de către Comisia Europeană, eu îmi dau demisia.

Dacă va fi aprobat de către Comisie, tu îţi dai demisia din funcţia de preşedinte PSD.

Termen: 30 septembrie 2021.

Te ţine?”, a scris Cristian Ghinea, vineri, pe pagina sa de Facebook.

În replică, liderul PSD a comentat, tot pe Facebook, propunerea lui Ghinea.

Marcel Ciolacu a declarat că refuză pariul pe care i l-a propus Cristian Ghinea, respectiv să îşi dea demisia din funcţia de şef al social-democraţilor în cazul în care PNRR-ul va fi admis de Comisia Europeană.

Ciolacu chiar lansează o serie de jigniri la adresa ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, afirmând despre acesta că este „un dezastru naţional” şi că scrie „baliverne pe Facebook”.

„Ghinea n-a convins pe nimeni cu inteligenţa sa, dar i-a zăpăcit pe toţi cu tâmpeniile sale. Ce demisii ceri tu, Cristian?! N-ai plecat? Încă mai eşti în Guvernul României?! Când toată lumea îţi spune că eşti un dezastru naţional, tu încă mai ai tupeu să scrii baliverne pe Facebook?! Cristian, Comisia Europeană a avut timp – în doar 4 ZILE! – să-ţi citească PNRR-ul. Da, cel pe care tu l-ai trimis la Bruxelles. FĂRĂ SĂ-L CITEŞTI! Au citit şi s-au crucit! Cristian, nu ţi-a fost ruşine să ieşi la televizor, acum două zile, şi să minţi nonşalant că totul e ok, deşi ştiai foarte bine ce observaţii devastatoare ai primit de la Comisia Europeană??! Cristian, TU eşti un dezastru! ZERO! Cum să îţi spun în ‘penerereză’ ca să înţelegi şi tu: PLEACĂ ACASĂ!!!!”, a scris vineri social-democratul, pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *